Antena 3 CNN Externe Liderii U.E. se întâlnesc pentru a decide soarta Tratatului de la Lisabona

Liderii U.E. se întâlnesc pentru a decide soarta Tratatului de la Lisabona

Liderii U.E. se întâlnesc pentru a decide soarta Tratatului de la Lisabona
15 Iun 2008   •   18:00

Liderii europeni au anunţat că ziua de luni va marca începutul unei săptămâni de consultări cruciale pentru soarta noului tratat al Uniunii Europene. Oficialii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi de situaţia creată după referendumul din Irlanda, în care populaţia a respins tratatul. "Lumea este în continuare uimită de decizia irlandeză, trebuie să mai aşteptăm puţin pentru a ne reveni", a declarat eurodeputatul britanic Andrew Duff, specialist în probleme instituţionale, citat de Mediafax.

Dezbaterile în cadrul Uniunii vor fi deschise la reuniunea miniştrilor de externe ai blocului comunitar, care va avea loc luni. În aceeaşi zi, Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, se va întâlni cu liderii cehi, pentru a afla dacă "se angajează să continue procesul de ratificare", conform diplomatului britanic.

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel va avea o întrevedere cu Donald Tusk, premierul Poloniei, care doreşte să evite "cu orice preţ scenariul unei Uniuni Europene cu două viteze".

Irlandezii au dat o lovitură grea procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona. La referendumul de joi, aproape 54% din cetăţenii cu drept de vot au spus "nu" tratatului.

Europenii nu au exclus nici posibilitatea ca un nou referendum să fie organizat în Irlanda. Premierul ţării, Brian Cowen, a spus însă că, deocamdată nu are nicio soluţie evidentă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close