Antena 3 CNN Externe Liderul spiritual al Hezbollah, interviu în exclusivitate (VIDEO)

Liderul spiritual al Hezbollah, interviu în exclusivitate (VIDEO)

Liderul spiritual al Hezbollah, interviu în exclusivitate <font color=red>(VIDEO)</font>
29 Feb 2008   •   21:40

Statele Unite sunt vârful de lance al terorismului mondial. Acuzaţia vine din partea ayatollahului Mohammad Fadlallah, unul dintre cei mai mari clerici ai lumii Shiite, considerat de serviciile secrete occidentale liderul spiritual al grupării teroriste Hezbollah. Într-un interviu exclusiv acordat lui Adelin Petrişor, ayatollahul a declarat că este pe lista de asasinate a serviciilor speciale americane şi israeliene.

Ayatollahul Mohammad Fadlallah:  

Ayatollahul Mohammad Fadlallah este unul dintre cei mai sfinţi oameni ai shiitilor. Turbanul negru arată că se trage din familia profetului. Pentru shiiti, Fadlallah este poate cea mai respectată voce. Pentru serviciile secrete occidentale, el este liderul spiritual al unei sângeroase grupări teroriste, Hezbollah. Fadlallah trăieşte în suburbiile sudice ale Beirutului, considerate fieful gruparii Shiite.

În fiecare vineri, la slujba ţinută de Fadlallah vin peste 10.000 de oameni. În mai toate discursurile, ayatollahul atacă virulent Statele Unite şi Israelul, însa intr-un mod uimitor pentru Islam, clericul vorbeşte şi despre egalitatea femeii cu bărbatul şi îi critică aspru pe musulmanii care-şi bat consoartele.

Adelin Petrişor, reporterul Antena 3, l-a întâlnit pe Fadlallah în casa sa din sudul Beirutului. Clădirea abia a fost reconstruită, pentru că în urma cu un an şi jumatate a fost distrusă de bombardamentele israeliene.

Ayatollahul este în permanenţa bine păzit. În 1985 a supravieţuit unei tentative de asasinat. O bombă a explodat în faţa casei sale şi 80 de persoane, printre care multe femei şi copii, au murit. El a scăpat nevătămat.

Clericul shiit susţine că nu are legătură doar cu Hezbollahul, ci cu tot ce reprezintă lumea shiită. Serviciile americane consideră însă că este cel care a dat binecuvântarea sinucigaşilor care în 1983 în Beirut au aruncat în aer clădirea trupelor de menţinere a păcii. În jur de 300 de militari americani şi francezi au murit în acel atentat.

Alte două reportaje realizate de Adelin Petrişor şi Dan Gecui în Liban puteţi urmări în Observatorul de sâmbătă şi duminică, la ora 19.00. Interviul integral al Ayatollahului Fadlallah îl puteţi vedea într-o ediţie Antena 3 special, vineri, 7 martie, la ora 22.10.

Antena 3

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close