Antena 3 CNN Externe Luptă strânsă la preşedinţia Serbiei

Luptă strânsă la preşedinţia Serbiei

Luptă strânsă la preşedinţia Serbiei
30 Ian 2008   •   22:13

Provincia Kosovo îşi va proclama independenţa indiferent de cine va fi viitorul preşedinte al Serbiei. Potrivit premierului kosovar Hashim Thac, independenţa a devenit „o chestiune de zile”. În acelaşi timp, cu numai câteva zile înainte de alegerile din Serbia, şeful cabinetului de la Belgrad, Voijslav Kostunita, a anunţat că refuză să îl susţină pe actualul preşedinte pro-european, Boris Tadic.

„Independenţa provinciei Kosovo se va realiza în următoarele zile, indiferent de cine câştigă alegerile. Evenimentele din Serbia nu au niciun efect asupra Kosovo. Provincia are propriul drum de urmat”, a declarat Thac.

Potrivit premierului kosovar, în cazul în care Tomislav Nikolic va câştiga alegerile, independenţa ar putea fi declarată cel târziu pe 10 februarie.

Dacă Boris Tadic iese învingător, kosovarii ar mai putea aştepta încă o săptămână. Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Serbia îi va opune, duminică, pe actualul preşedinte Boris Tadic şi pe ultranaţionalistul Tomislav Nikolic.

Potrivit ultimelor sondaje, diferenţa dintre cei doi candidaţi este mică, iar rezultatul este cel mai imprevizil din toată istoria recentă a Serbiei.

Actualul preşedinte a primit o lovitură chiar din partea premierului Voijslav Kostunita, care a anunţat că nu îl va susţine în cursă. Potrivit analiştilor, lipsa aceasta de sprijin s-ar putea dovedi decisivă pentru Tadic.

Antena 3

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close