Antena 3 CNN Externe Macedonia, respinsă de NATO. Jurnaliştii au părăsit summitul în semn de protest

Macedonia, respinsă de NATO. Jurnaliştii au părăsit summitul în semn de protest

Macedonia, respinsă de NATO. Jurnaliştii au părăsit summitul în semn de protest
03 Apr 2008   •   20:04

Tensiuni la Bucureşti. Delegaţia Macedoniei a părăsit lucrările summitului NATO. Şi jurnaliştii din fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei au plecat din sala de presă a Palatului Parlamentului din Bucureşti, în semn de protest. Motivul: Grecia, membră NATO, cu drepturi depline, se opune aderării Macedoniei şi consideră că Macedonia este o provincie a acesteia, nu denumirea unui stat independent. Deci, statul grec nu acceptă ca o altă ţară să poarte acest nume. Franţa, Spania şi Luxemburg susţin decizia de a nu permite Macedoniei să adere la NATO.În cazul în care Macedonia va rezolva problema denumirii, reprezentantul Greciei la summitul NATO spune că statul său va susţine aderarea fostei Republici Iugoslave a Macedoniei. În acelaşi timp, Albania şi Croaţia au fost chemate de urgenţă la o reuniune NATO.

Există voci care spun că decizia Macedoniei de a pleca este una corectă, dat fiind faptul că ţara nu este membră NATO şi nu are dreptul de a participa la discuţii.

În interiorul Alianţei, se spunea că Fosta Republică Iugoslavă Macedonia ar trebui să aibă, cât mai curând cu putinţă, posibilitatea să înceapă negocierile de aderare. Cu toate acestea, delegaţia greacă a spus foarte clar că până nu se rezolvă problema numelui aceasta nu va fi posibil. Cazul denumirii Macedoniei a rămas fără soluţie.

În urmă cu puţin timp, Grecia a anunţat că îşi va folosi dreptul de veto de a bloca aderarea acestui stat.

Macedonia a sperat până în ultimul moment că va fi invitată să adere la NATO, la summitul de la Bucureşti. S-a pregătit pentru acest moment şi, chiar în prima zi a reuniunii, armata macedoneană s-a străduit să demonstreze că îndeplineşte standardele Alianţei. Trupele militare au desfăşurat un exerciţiu anti-terorist, în apropierea graniţei cu Grecia. Chiar şi o unitate macedoneană de infanterie luptă în prezent în Afganistan,în încercarea de a stabiliza relaţia cu NATO. Deşi reprezentantul delegaţiei Macedoniei declara că speră ca SUA să îi sprijine în continuare, Macedonia a renunţat la participarea la summit.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close