Antena 3 CNN Externe Mai puţin de o zi până la startul Olimpiadei de la Beijing, cea mai scumpă din istorie

Mai puţin de o zi până la startul Olimpiadei de la Beijing, cea mai scumpă din istorie

Mai puţin de o zi până la startul Olimpiadei de la Beijing, cea mai scumpă din istorie
07 Aug 2008   •   20:10

Au mai rămas câteva ore până la startul Jocurilor Olimpice de la Beijing. China a mobilizat o armată de oameni pentru organizarea Olimpiadei. Dar şi o sumă uriaşă de bani, care a schimbat radical Beijingul. 42 de miliarde de dolari s-au dus pe proiectele de infrastructură pentru Olimpiadă. Aproape de trei ori mai mult decât a cheltuit Atena la Jocurile Olimpice de acum patru ani. Pe factura colosală se găseşte preţul construirii noului terminal al aeroportului din Beijing, care a costat patru miliarde de dolari.

Alte peste două miliarde au fost date pe cele douăsprezece noi stadioane, o sumă egală celei alocate organizării evenimentelor sportive şi ceremoniilor de început şi final ale Olimpiadei, ceremonii care, pentru chinezi, trebuie să fie cele mai spectaculoase din istoria Jocurilor Olimpice.

Totuşi, cheltuielile cu olimpiada nu înseamnă nimic pe lângă cele 20 de miliarde de dolari pe care China le-a investit în ultimii 10 ani în proiectele de mediu, destinate să îmbunătăţească serviciile publice şi calitatea aerului la Beijing. Guvernul spune că nu e risipă.

În Marea Britanie, Jocurile Olimpice de la Londra, de peste patru ani, vor costa peste 22 de miliarde de dolari. Şi asta a provocat deja nemulţumiri.

În China, însă, unde 100 de milioane de oameni trăiesc cu mai puţin de doi dolari pe zi, nimeni nu spune nimic. Toţi ştiu că aceste Jocuri trebuie să arate lumii puterea ţării lor. Sunt şi o bună ocazie de a îmbunătăţi imaginea Chinei, ştirbită de incidentele din Tibet şi de acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului. Chinezii sunt mândri de realizările lor costisitoare, aşa cum e Cuibul de Pasăre, stadionul de jumătate de miliard de dolari.

Sursă foto: www.china-family-adventure.com



Observator

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close