Antena 3 CNN Externe Manifestanţii de amploare în Thailanda pentru demiterea primului-ministru

Manifestanţii de amploare în Thailanda pentru demiterea primului-ministru

Manifestanţii de amploare în Thailanda pentru demiterea primului-ministru
30 Aug 2008   •   13:08

Tensiunea a crescut şi mai mult în Thailanda, unde ample manifestaţii cer, de patru zile, demisia primului ministru. Cel puţin 35 de oameni au fost răniţi, după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de manifestanţi. Protestele au dus şi la închiderea temporară a unor aeroporturi, pentru că pistele au fost ocupate de mulţime.

Incidentele cele mai violente au avut loc la cartierul general al poliţiei. Aproape 2.000 de persoane au cerut predarea unor ofiţeri acuzaţi de represiuni brutale. Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Grupurile de manifestanţi au blocat vineri trei aeroporturi, inclusiv în importantul centru turistic Phuket. Cursele au fost temporar suspendate şi sute de turişti au rămas blocaţi în aerogară. Unii dintre ei şi-au manifestat, totuşi, solidaritatea cu protestatarii. Sindicatul principalei companii aeriene a lansat o chemare la grevă.

Sediul guvernului este ocupat, de câteva zile, de manifestanţi, al căror număr este evaluat la 25.000. Ei i-au obligat pe poliţişti să părăsească incinta. Protestele sunt organizate de o coaliţie care-l acuză pe şeful guvernului, Samak Sundaravej, că este doar „omul de paie” al fostului premier Thaksin Şinawatra.

Destituit printr-o loviturã de stat militarã, Thaksin a fost pus sub acuzare pentru corupţie şi s-a stabilit în Marea Britanie. Manifestanţii susţin că el urmăreşte detronarea regelui Bhumibol şi proclamarea republicii, acuzaţie respinsă atât de Thaksin, cât şi de guvern.

Sursa foto: abcnews.go.com

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close