Antena 3 CNN Externe Marea Britanie angajează sezonieri în agricultură doar din România şi Bulgaria

Marea Britanie angajează sezonieri în agricultură doar din România şi Bulgaria

Marea Britanie angajează sezonieri în agricultură doar din România şi Bulgaria
03 Ian 2008   •   15:00

Potrivit reglementărilor britanice, începând cu ianuarie 2008, cele 16.250 de locuri de muncă, disponibile în cadrul SAWS, vor fi alocate în totalitate lucrătorilor din România şi Bulgaria, încadrarea în muncă în domeniul agricol a cetăţenilor provenind din state nemembre ale Uniunii Europene nefiind permisã începând cu acest an.

ANOFM informează că, în cursul anului 2007, doar 40 la sută din contingentul aprobat în agricultură a fost alocat cetăţenilor din cele două noi state membre.

Ocuparea locurilor de muncã în agriculturã este permisă doar prin intermediul operatorilor care au obţinut autorizarea Border and Immigration Agency şi care au urmat procedurile de obţinere a licenţei din partea Gangmasters Licensing Authority.

Recrutarea cetăţenilor români şi bulgari pentru locurile de muncă disponibile în agricultură în Marea Britanie se poate realiza direct de către operatori, de către aceştia prin intermediul unor agenţii de recrutare a forţei de muncă sau prin intermediul unor reprezentanţi ai acestora în ţările de origine. Contractele de muncă vor fi încheiate pentru perioade cuprinse între cinci săptămâni şi şase luni.

Persoanele angajate în cadrul SAWS trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, printre care să aibă cetăţenie română sau bulgară, să fi împlinit 18 ani şi să fi obţinut un permis de muncă (work card) emis de către unul dintre operatorii autorizaţi de către Border and Immigration Agency.

ANOFM atrage atenţia că salarizarea lucrătorilor din domeniul agricol este reglementată în mod diferit faţă de nivelul salariului minim stabilit la nivel naţional în Regatul Unit (în prezent 5,52 lire/orã), existând niveluri minime distincte pentru Anglia şi Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close