Antena 3 CNN Externe Marea Britanie cere Rusiei să nu înceapă un nou Război Rece

Marea Britanie cere Rusiei să nu înceapă un nou Război Rece

Marea Britanie cere Rusiei să nu înceapă un nou Război Rece
28 Aug 2008   •   10:44

Grupul celor şapte state occidentale puternic industrializate a condamnat, miercuri, decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa teritoriilor separatiste georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia. Ministrul britanic de externe a cerut Rusiei "să nu înceapă un nou Război Rece". Moscova respinge criticile şi le reaminteşte occidentalilor de precedentul Kosovo.

Miniştrii de externe ai "Grupului celor Şapte" au reafirmat că decizia Rusiei de a recunoaşte suveranitatea Osetiei de Sud şi Abhaziei încalcă integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei. În vizită la Kiev, şeful diplomaţiei britanice a evocat ameninţarea unui nou război rece: "Am spus în discursul meu de azi că nu vrem un nou Război Rece şi că preşedintele Medvedev are datoria să se asigure că nu va porni un asemenea război".

Avertismente au venit şi din partea Franţei, care a mediat acordul de încetare a focului din Georgia. În noi discuţii telefonice cu liderii Rusiei şi Georgiei, preşedintele Nicolas Sarkozy a subliniat "necesitatea urgentă" de a reduce tensiunea pe teren.

Deocamdată, Moscova respinge criticile Occidentului. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti afirmă că ţara sa nu va renunţa la recunoaşterea independenţei celor două regiuni georgiene, dar nu doreşte, în nici un caz, un nou război rece.

Antena 3

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close