Antena 3 CNN Externe Marea Britanie mituieşte liderii afgani pentru a colabora cu autorităţile împotriva talibanilor

Marea Britanie mituieşte liderii afgani pentru a colabora cu autorităţile împotriva talibanilor

Marea Britanie mituieşte liderii afgani pentru a colabora cu autorităţile împotriva talibanilor
26 Noi 2008   •   17:14

Oficialii din Marea Britanie vor oferi un salariu lunar liderilor afgani care vor colabora cu autorităţile împotriva talibanilor. Anunţul a fost făcut cu ocazia vizitei de marţi a secretarului britanic de Externe, David Miliband, la Kabul, informează Mediafax.
Strategia vine în urma creşterii violenţei în întregul Afganistan şi a numărului de victime în rândul britanicilor. În timp ce britanicii susţin că este un program de asistenţă socială, strategia este văzută ca un prim pas către câştigarea unor lideri tribali influenţi, care ar putea să comande forţe speciale împotriva insurgenţilor talibani.
Liderii afgani vor fi aleşi de guvernatorul din Helmand, Gulab Mangal şi vor câştiga aproximativ 800 de lire sterline pe an. Salariile vor fi oferite pentru participarea la două şedinţe pe lună şi sunt cu 30% mai mari decât cele ale funcţionarilor publici.
Un analist politic la Kabul consideră că această strategie este nedemocratică. "Dacă este percepută ca un patronaj politic sau ca mită, riscă să genereze fricţiune şi respingere", a adăugat acesta.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Marea Britanie
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close