Antena 3 CNN Externe Marea Britanie. Partidul Laburist a pierdut primăria Londrei

Marea Britanie. Partidul Laburist a pierdut primăria Londrei

Marea Britanie. Partidul Laburist a pierdut primăria Londrei
03 Mai 2008   •   09:43

Partidul Laburist britanic, aflat la guvernare, a suferit o înfrângere umilitoare în alegerile locale din Anglia şi Ţara Galilor. Laburiştii au pierdut primăria Londrei, cucerită de conservatori şi 331 de mandate în consiliile locale. Este cel mai grav eşec al partidului din ultimele patru decenii. După două mandate succesive la primăria Londrei, laburistul Ken Livingstone s-a recunoscut învins în faţa conservatorului Boris Johnson.

Noul primar - un fost ziarist supranumit "bufonul" pentru frecventele sale glume - şi-a omagiat adversarul pentru activitatea de la primărie şi a promis că va munci din răsputeri pentru a fi demn de încrederea electoratului. Rezultatul de la Londra este considerat "o lovitură de trăsnet" pe scena politică, dar eşecul laburiştilor este mult mai sever.

Potrivit estimărilor BBC, partidul de la putere s-a situat abia pe locul trei la nivel naţional, cu 24 la sută din voturi, la mare distanţă de conservatori, care au obţinut 44 la sută. Laburiştii au fost întrecuţi chiar şi de micul partid liberal-democrat, cotat cu 25 de procente.

?E clar pentru mine că aceasta a fost o noapte dezamăgitoare, cu siguranţă o noapte proastă pentru Partidul Laburist. Avem de învăţat lecţii din asta şi apoi să mergem mai departe. Datoria mea e să ascult şi să conduc şi asta e ceea ce voi face?, a declarat premierul britanic, Gordon Brown.

Premierul a motivat înfrângerea prin creşterea costului vieţii şi a promis că guvernul îi va ajuta pe cetăţeni să treacă de "vremurile grele". De cealaltă parte, conservatorii se gândesc deja la alegerile generale.

?Cred că aceste rezultate nu reprezintă doar un vot împotriva lui Gordon Brown şi a guvernului său, cred că e un vot de încredere în Partidul Conservator?, a declarat David Cameron, liderul Partidului Conservator.

Alegerile parlamentare trebuie convocate în viitorii doi ani. În 1995, guvernul conservator al lui John Major a suferit o înfrângere asemănătoare în alegerile locale, care s-a repetat apoi şi la legislative.

Antena 3

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close