Antena 3 CNN Externe Medicii germani au realizat primul transplant de membre superioare

Medicii germani au realizat primul transplant de membre superioare

Medicii germani au realizat primul transplant de membre superioare
02 Aug 2008   •   12:27

O echipă de medici germani a realizat primul transplant de mâini. 30 de specialişti, împărţiţi în cinci echipe, au participat la intervenţie. Pacientul este un bărbat de 54 de ani, care şi-a pierdut braţele în urmă cu şase ani. El a primit braţele unui tânăr mort, într-un accident rutier.

Transplantul a fost realizat la o clinică din Munchen. Pacientul, ale cărui braţe au fost secţionate de un utilaj agricol, a ajuns în centrul medical după mulţi ani în care s-a chinuit cu proteze. A primit mâinile unui tânăr de 19 ani, mort într-un accident rutier. El şi-a revenit complet în urma operaţiei. Medicii spun că mai important este acum ca bărbatul să se obişnuiască psihic.

Specialiştii spun însă că faza de recuperare decurge foarte bine: ?I-am descris pacientului totul, pe larg, cu tot ce s-ar putea întâmpla şi că trebuie neapărat să accepte transplantul. Am observat că este stabil, ştie care este problema şi, din punct de vedere psihologic, am aflat că s-ar putea să nu aibă probleme în a accepta aceste braţe. Am văzut acest lucru când s-a trezit, după operaţie, şi-a privit mâna şi a zis ?. Totuşi va dura cel puţin doi ani până când pacientul va reuşi să îşi simtă degetele, pentru că nervii trebuie să se refacă.

Până acum, doar transplantul de antebraţe a fost efectuat cu succes. Doctorii sunt însă de părere că astfel de intervenţii sunt mai dificile şi că marea problemă este reprezentat de numărul extrem de mic de donatori.

Antena 3

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close