Antena 3 CNN Externe Medvedev "ar ataca Georgia chiar dacă aceasta ar fi pe cale să adere la NATO"

Medvedev "ar ataca Georgia chiar dacă aceasta ar fi pe cale să adere la NATO"

Medvedev "ar ataca Georgia chiar dacă aceasta ar fi pe cale să adere la NATO"
12 Sep 2008   •   16:51

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat, vineri, că nu ar ezita să atace Georgia în circumstanţe similare celor din conflictul de luna trecută, chiar dacă aceasta ar fi pe o cale fermă de a adera la NATO. Vorbind la o şedinţă anuală a Clubului Valdai, un grup de experţi ruşi, Medvedev a mai spus că, în opinia lui, atacul de pe 8 august al Georgiei asupra republicii separatiste Osetia de Sud este echivalentul rusesc al atacurilor de la 11 septembrie asupra Statelor Unite. "Imediat după evenimentele din Caucaz mi-a venit în minte că 8 august a fost pentru noi aproape ceea ce a fost 11 septembrie pentru Statele Unite", a declarat Medvedev.

Liderul de la Kremlin a atacat încă o dată planurile NATO de a se extinde prin cooptarea vecinilor Ucraina şi Georgia. El a declarat că invitarea acestor ţări să devină membre NATO nu le va ajuta în cazul unui alt conflict cu Rusia. "Doar pentru că se apropie mai mult de graniţele Rusiei, NATO nu devine mai puternică", a spus Medvedev. "... ce s-ar întâmpla dacă Georgia ar adera la Planul NATO de Acţiune pentru Aderare? Nu aş ezita nici măcar o secundă în a lua o decizie similară cu cea de luna trecută".

Invitarea Georgiei la MAP, a adăugat el, ar fi un factor de destabilizare, atât pentru alianţa militară vestică, cât şi pentru volatila regiune din Caucaz. "Situaţia nu este corecte pentru Rusia, ci este umilitoare. Nu vom mai tolera acest lucru", a adăugat Medvedev.

Preşedintele rus şi-a echilibrat comentariile spunând că nu crede că războiul din Caucaz a provocat o răcire în relaţiile dintre Rusia şi ţările din vest, care ar duce la o altă lungă perioadă de confruntări. "Nu avem nevoie de asta", a spus el.

Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close