Antena 3 CNN Externe Medvedev: Mihail Saakaşvili este doar "un cadavru politic"

Medvedev: Mihail Saakaşvili este doar "un cadavru politic"

Medvedev: Mihail Saakaşvili este doar "un cadavru politic"
03 Sep 2008   •   09:49

Rusia nu-l mai recunoaşte ca preşedinte al Georgiei pe Mihail Saakaşvili, pe care-l consideră ?un cadavru politic". Declaraţia a fost făcută de preşedintele Dmitri Medvedev, la o zi după summitul extraordinar al Uniunii Europene, la care atât Rusia cât şi Georgia susţin că au repurtat o victorie diplomatică.

"Regimul actual din Georgia este falimentar. Preşedintele Saakaşvili nu mai există pentru noi. Este un cadavru politic", a spus Medvedev într-un interviu acordat televiziunii publice italiene. După conflictul de luna trecută, ministrul rus de Externe afirma că Saakaşvili "nu mai poate fi un partener" pentru Moscova, dar declaraţiile lui Medvedev sunt de o duritate fără precedent.

În replică, secretarul Consiliului de Securitate al Georgiei l-a acuzat pe Medvedev că "a pierdut controlul", deoarece nu a reuşit să doboare guvernul de la Tbilisi.

Georgienii au salutat decizia Uniunii Europene de a suspenda negocierea noului parteneriat cu Moscova până la retragerea trupelor ruseşti din Georgia.

Şi conducătorii ruşi se declară mulţumiţi de rezultatele summitului de la Bruxelles.

?Au fost o mulţime de emoţii în timpul pregătirii summitului, o mulţime de propuneri radicale, unele, aş zice, chiar extremiste. Slavă Domnului, bunul simţ a învins. Nu vedem aici concluzii sau propuneri extremiste şi asta este foarte bine?, a declarat Putin.

Acesta a regretat totuşi că Uniunea Europeană nu a condamnat aşa-zisa "agresiune georgiană". El a criticat şi folosirea navelor militare americane pentru transportul ajutoarelor umanitare în Georgia. Presa de la Moscova consideră, şi ea, că decizia Uniunii Europene de a suspenda negocierile cu Rusia este mai mult "simbolică".

Comisia bugetară a Parlamentului European are, însă, în vedere şi o sancţiune concretă: blocarea unor ajutoare financiare pentru Rusia, de peste 60 de milioane de euro. Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional intenţionează să ofere Georgiei o linie de credit de 750 milioane de dolari. Wall Street Journal scrie că volumul total al ajutoarelor europene şi americane pentru reconstrucţia Georgiei ar putea ajunge la două miliarde de dolari sau chiar mai mult.

Antena3

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close