Antena 3 CNN Externe Declarație de ultimă oră a astronauților care revin pe Pământ la bordul capsulei cu wc-ul defect. În prealabil, au mâncat tacos

Declarație de ultimă oră a astronauților care revin pe Pământ la bordul capsulei cu wc-ul defect. În prealabil, au mâncat tacos

Astronauții care ar urma să părăsească Stația Spațială Internațională (ISS) în acest weekend vor fi "căptușiți" cu scutece pentru situația în care natura își va cere drepturile, întrucât toaleta capsulei de reîntoarcere este defectă, relatează Associated Press. 

Declarație de ultimă oră a astronauților care revin pe Pământ la bordul capsulei cu wc-ul defect. În prealabil, au mâncat tacos
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Noi 2021   •   23:07

Situația a fost deja amplu relatată în presa internațională, care a precizat că repararea wc-ului nu se poate efectua pe orbită și că disconfortul astronauților depinde de traiectoria de revenire decisă de responsabilii misiunii.

Diferitelor traiectorii le corespund timpi diferiți de zbor, iar diferențele se măsoară în ore.

Megan McArthur (foto principal), astronaut NASA aflat pe ISS, a descris situația drept "suboptimă" dar care poate fi gestionată.

Astronaut NASA: "Este doar una dintre provocările cu care ne confruntăm"

"Zborul spațial este plin de mici provocări. Aceasta (referitoare la toaleta defectă, n.r.) este doar încă una cu care ne vom confrunta și de care ne vom ocupa în timpul misiunii. Deci, nu suntem prea îngrijorați în legătură cu acest aspect", a spus ea , vineri, într-o conferință de presă susținută pe orbită.

Responsabilii misiunii urmau să decidă dacă îi aduc pe Pământ pe McArthur și pe ceilalți trei colegi aflați pe ISS înainte sau după de lansarea echipajului înlocuitor. 

Lansarea acestui echipaj a fost deja amânată cu peste o săptămână din cauza vremii defavorabile și a unei probleme medicale - nedetaliate - a unuia dintre membri.

Astronautul francez Thomas Pesquet (foto următoare), care urmează să revină pe Pământ alături de McArthur, a declarat, la rândul său, că ultimele șase luni în spațiu au fost intense.

McArthur și colegii, martori la aprinderea "necontrolată" a propulsoarelor capsulei rusești

Echipa de pe ISS a întreprins mai multe ieșiri în spațiu pentru lucrări de modernizare la panourile energetice ale stației, s-a confruntat cu pornirea eronată a propulsoarelor unei capsule rusești și a jucat rol de gazdă pentru o altă echipă, rusească și ea, și cinematografică, pe deasupra.

Aceasta din urmă a filmat în premieră absolută în cosmos pentru o producție comercială.

La aceste aventuri spațiale s-a adăugat și problema cu wc-ul de pe Crew Dragon, capsula realizată de compania SpaceX cu care echipajul a ajuns pe ISS și cu care urmează să revină pe Terra.

Teste efectuate pe Pământ au arătat că vehiculul cu wc-ul defect este sigur

Un tub de scurgere desprins a dus la acumulări de urină sub panourile capsulei.

Teste efectuate pe Pământ, despre care CNN a relatat la momentul respectiv, au stabilit că eventuala coroziune produsă de acumulările de urină nu au afectat structura Crew Dragon (foto galerie) și că acest vehicul poate fi utilizat în siguranță pentru zborul de reîntoarcere.

La polul opus preocupărilor legate de toaleta defectă, astronauții de pe ISS au reușit să crească primii ardei iuți în spațiu (foto următoare).

Echipa de pe ISS a cultivat ardei iuți și i-a pus în tacos

"Un frumos imbold moral", a caracterizat Megan McArthur această reușită.

Astronauții au fost în măsură să-și deguste recolta cosmică săptămâna trecută, adăugând bucăți de ardei verzi și roșii la tacos.

"Au un gust picant plăcut, o mică arsură persistentă. Pe unii îi deranjează mai mult decât pe alții", a detaliat McArthur.

McArthur, Thomas Pesquet, Shane Kimbrough și Akihiko Hoshide (foto galerie) revin pe Pământ la momentul stabilit de cei de la NASA, la capătul unei călătorii care a început în data de 28 aprilie.

La bordul ISS vor rămâne un american și doi ruși.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
×
Subiecte în articol: Crew Dragon wc defect Megan McArthur
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close