Antena 3 CNN Externe Mihail Saakaşvili a decretat stare de război în Georgia

Mihail Saakaşvili a decretat stare de război în Georgia

Mihail Saakaşvili a decretat stare de război în Georgia
09 Aug 2008   •   10:38

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se va reuni în şedinţă sâmbătă, la ora 20.00, pentru a discuta situaţia din Osetia de Sud. Întâlnirea vine contextul în care Mihail Saakaşvili a cerut instituirea stării de război. Liderul de la Tbilisi a cerut totodată Parlamentului să aprobe legea marţială. Liderul de la Tbilisi a cerut totodată Parlamentului să aprobe legea marţială. Măsurile au fost luate în urma unor noi confruntări extrem de violente. Georgienii acuză ruşii că le-au bombardat oraşele şi că au ucis cel puţin cinci civili. Iar în Osetia de Sud, a fost cea de-a doua noapte de foc, cu bombardamente devastatoare şi lupte de stradă.

Preşedintele georgian a instaurat starea de război la câteva ore după un violent bombardament al avioanelor ruseşti asupra oraşului Gori. Aici au fost concentrate trupele georgiene care au atacat Osetia de Sud, acum două zile. Bombele au lovit însă locuinţele civililor. Imagini şocante arată un bloc în flăcări, iar numeroşi civili răniţi cerând ajutor.

Şi portul Poti, de la Marea Neagră a fost bombardat, iar în seria de explozii s-au înregistrat numeroşi răniţi. Autorităţile separatiste spun că Ţinvali, capitala administrativă a Osetiei, a fost complet distrusă. Bombardamentele au continuat în cursul nopţii, când s-au înregistrat, se pare, noi victime. Oficialii oseti susţin că numărul victimelor civile e de cel puţin 1.600, însă bilanţul nu a putut fi confirmat din surse neutre.

În capitala Ţinvali s-au instalat de vineri trupele ruseşti, cu blindate şi un număr important de infanterişti. Ruşii spun că soldaţii au fost trimişi pentru a proteja cetăţenii lor, mai ales că, în urma confruntărilor, cel puţin 15 militari din trupele lor de pace au fost ucişi. Moscova mai susţine că ofensiva georgiană în Osetia de Sud a provocat o adevărată dramă umanitară şi că peste 30.000 de civili s-au refugiat din calea luptelor.

Antena 3

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close