Antena 3 CNN Externe Mii de sârbi s-au adunat la Mitrovica pentru o nouă demonstraţie de protest

Mii de sârbi s-au adunat la Mitrovica pentru o nouă demonstraţie de protest

Mii de sârbi s-au adunat la Mitrovica pentru o nouă demonstraţie de protest
23 Feb 2008   •   14:44

Etnicii sârbi s-au adunat din nou în oraşul Mitrovica, pentru a protesta faţă de independenţa Kosovo. Potrivit organizatorilor, se doreşte lansarea unui apel către comunitatea internaţională pentru detensionarea situaţiei. Trupele ONU şi KFOR sunt în stare de alertă, pentru a preveni izbucnirea unor incidente violente. Etnicii sârbi susţin că protestele nu sunt îndreptate împotriva albanezilor kosovari. Unul dintre organizatorii demonstraţiei a făcut chiar un apel către comunitatea internaţională prin care cerea ajutorul în menţinerea păcii. „Aceste proteste nu sunt îndreptate împotriva comunităţii albaneze din Kosovo. Protestele sunt îndreptate mai degrabă împotriva unui regim al forţei, decât împotriva unui regim al legii, care, după cum vedem, se distruge”, spunea el.

Proteste faţă de independenţa din Kosovo au fost organizate şi vineri la Mitrovica, oraş divizat între albanezi şi sârbi. Studenţii universităţii sârbeşti de aici protestează în fiecare zi, de la proclamarea independenţei. Vineri, după miting, unii dintre ei au încercat să-i provoace pe poliţiştii Naţiunilor Unite, care păzeau podul dintre cele două părţi ale oraşului.

Forţele ONU au oprit, la graniţa provinciei, câteva autocare cu studenţi din Belgrad, care doreau să li se alăture colegilor de la Mitroviţa. Autorităţile sârbe şi comunitatea internaţională speră ca violenţele înregistrate joi, la Belgrad, să nu se mai repete.

Un protestatar a murit şi aproape 200 au fost arestaţi, după ce o manifestaţie s-a transformat într-o confruntare cu forţele de ordine. Sediile mai multor ambasade au fost devastate, iar magazinele au fost vandalizate de protestatarii furioşi. Tulburările de joi seară au fost condamnate de Consiliul de Securitate al ONU, de Statele Unite şi multe alte ţări ale lumii.

Antena 3

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close