Antena 3 CNN Externe Miniştrii Apărării din UE: Situaţia din Balcani e sub control

Miniştrii Apărării din UE: Situaţia din Balcani e sub control

Miniştrii Apărării din UE: Situaţia din Balcani e sub control
22 Feb 2008   •   11:06

Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană, care s-au reunit joi în Slovenia, sunt de părere că situaţia din zona Balcanilor este sub control. Demnitarii europeni consideră că nu există riscul unor noi violenţe în Kosovo după declararea independenţei. Reuniunea miniştrilor a avut loc chiar în timpul incidentelor de la Belgrad şi de la graniţa dintre Serbia şi Kosovo. Miniştrii apărării din U.E s-au întâlnit în Slovenia chiar în timp ce la graniţa dintre Serbia şi Kosovo aveau loc incidente violente.

Un grup de veterani sârbi a atacat cu pietre poliţiştii kosovari de le punctul de frontieră Merdare. Şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, care a vizitat Kosovo acum câteva zile, spune însă că situaţia pare să fie în general calmă. ?A fost o zi mai calmă şi cred că lucrurile vor evolua în această direcţie. Sper că asta este poziţia tuturor şi sper că situaţia se va calma în timp şi vom ajunge la climatul necesar pentru a ne ocupa de politică?, declara Javier Solana, şeful Diplomaţiei U.E.

Miniştrii de externe au discutat şi despre elaborarea unui plan de a antrena forţele de securitate din Kosovo. Primii vor fi pregătiţi cei 3000 de membri ai forţei de intervenţie din Kosovo, care vor înlocui fiorţele NATO din regiune. Uniunea Europeană are 2500 de soldaţi staţionaţi din 2004 şi în Bosnia, unde sârbii din regiunea autonomă Republica Srbska vor să declare independenţa.

Antena 3

×
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close