Antena 3 CNN Externe Ministrul rus de Externe: Republica Moldova ar putea fi federalizată

Ministrul rus de Externe: Republica Moldova ar putea fi federalizată

Ministrul rus de Externe: Republica Moldova ar putea fi federalizată
27 Aug 2008   •   12:50

Părţile implicate în conflictul transnistrean ar putea fi dispuse să accepte Memorandul Kozak din 2003 şi să ajungă la federalizare. Declaraţia a fost făcută de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care este de părere că niciun conflict nu este aproape de rezolvare cum este cel din Transnistria. Potrivit lui Lavrov, evenimentele recente din Osetia de Sud au arătat cât de periculoase pot fi aşa-zisele conflicte îngheţate.

În noiembrie 2003, Dmitri Kozak, adjunct al şefului Administraţiei prezidenţiale ruse, a prezentat Republicii Moldova şi Transnistriei un plan de federalizare a Republicii Moldova, respins însă, în noiembrie 2003, de preşedintele moldovean, Vladimir Voronin.

Declaraţia ministrului rus de Externe vine chiar în ziua în care Republica Moldova celebrează 17 ani de la proclamarea independenţei sale. Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, în perioada în care s-a produs destrămarea Uniunii Sovietice. Ţara noastră a fost prima care a recunoscut independenţa Republicii Moldova.

Totodată, liderul transnistrean, Igor Smirnov, a avut o întrevedere oficială cu preşedintele rus, Dimitri Medvedev, la Soci. Informaţia a apărut în presa rusă care susţine că tema discuţiei a fost un nou proiect de lege privind statutul Transnistriei. Preşedintele rus, Dimitri Medvedev a discutat, luni, problema transnistreană şi cu preşedintele moldovean, Vladimir Voronin.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close