Antena 3 CNN Externe Mohammad Munaf poate fi predat autorităţilor irakiene

Mohammad Munaf poate fi predat autorităţilor irakiene

Mohammad Munaf poate fi predat autorităţilor irakiene
13 Iun 2008   •   14:16

Departamentul american al Justiţiei a salutat verdictul dat de Curtea Supremă a Statelor Unite în cazul lui Mohammad Munaf. În acelaşi timp, unul dintre avocaţii cetăţeanului americano-irakian şi-a exprimat regretul faţă de decizia luată de instanţă, care a stabilit că nu poate bloca transferul lui Munaf în custodia autorităţilor irakiene. Astfel, în urma deciziei Curţii Supreme, trupele americane care îl deţin pe Mohammad Munaf îl pot preda autorităţilor irakiene.

Avocatul lui Munaf susţine că acesta riscă să fie torturat sau chiar ucis, dacă acest transfer va avea loc. „Atâta timp cât Munaf este în custodia Statelor Unite, Curtea Supremă poate analiza cazul. Din păcate, Curtea a decis că Munaf poate fi transferat în custodia autorităţilor irakiene, chiar dacă deţinuţii lor pot fi supuşi la acte de tortură”, a spus avocatul.

Americanul de origine irakiană este acuzat că a participat la răpirea celor trei jurnalişti români în Irak. Un tribunal irakian l-a condamnat deja pe Munaf la moarte în 2006, dar Curtea irakiană de Casaţie a anulat sentinţa. Cazul urmează să se rejudece.

În martie 2005, Munaf le-a fost ghid în Irak jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian. Apoi a fost ostatic, alături de ei, timp de 55 de zile. După eliberare a fost arestat de armata americană, fiind acuzat de complicitate la răpirea jurnaliştilor.

Antena 3
 

×
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close