Antena 3 CNN Externe Mugabe şi Ahmadinejad - surpriza summitului de la Roma

Mugabe şi Ahmadinejad - surpriza summitului de la Roma

Mugabe şi Ahmadinejad - surpriza summitului de la Roma
03 Iun 2008   •   09:54

50 de şefi de stat şi de guvern, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, se reunesc marţi la Roma, pentru a discuta despre criza alimentară mondială şi despre creşterea preţurilor. Întâlnirea va dura trei zile. Înainte de deschiderea lucrărilor, atenţia a fost reţinută însă de prezenţa la summit a doi lideri controversaţi - preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad şi liderul din Zimbabwe, Robert Mugabe.

Robert Mugabe, considerat dictatorul din Zimbabwe, are chiar interdicţie de a călători sau staţiona în Uniunea Europeană. A putut ajunge la Roma datorită unei derogări punctuale. Sosirea lui a fost însă condamnată de Londra şi Canberra, în timp ce Parisul se „întreabă” care este motivaţia reală a prezenţei sale.

Comentariile din presa britanică sunt extrem de acide la adresa lui Mugabe. I se reproşează că oamenii din ţara pe care o conduce mor de foame din cauza regimului său opresiv. Aversiunea jurnaliştilor faţă de preşedintele din Zimbabwe este cu atât mai mare, cu cât un reporter şi un fotograf au fost bătuţi luni seară la Roma de gărzile de corp ale dictatorului.

Al doilea personaj controversat, care nu a fost invitat la summit, ci şi-a anunţat singur prezenţa, este Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele iranian. Motivul este că liderul de la Teheran a făcut luni seară declaraţii războinice la adresa Israelului şi a Statelor Unite. În ciuda atacurilor, Ahmadinejad va fi însă prezent la summitul de la Roma.

Desfăşurarea reuniunii este protejată de un important dispozitiv de securitate, tocmai din cauza acestor prezenţe controversate. Mai multe asociaţii şi partide de stânga italiene au anunţat că vor protesta marţi împotriva prezenţei lui Ahmadinejad şi a lui Mugabe.

Antena 3

×
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close