Antena 3 CNN Externe Munchen. Adrian Cioroianu va vorbi la Conferinţa pentru Politici de Securitate

Munchen. Adrian Cioroianu va vorbi la Conferinţa pentru Politici de Securitate

Munchen. Adrian Cioroianu va vorbi la Conferinţa pentru Politici de Securitate
09 Feb 2008   •   12:05

Trei preşedinţi, 40 de miniştri şi 250 de delegaţi din peste 50 de ţări participă sâmbătă şi duminică la Munchen, la Conferinţa pentru Politici de Securitate. Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, şeful Pentagonului, Robert Gates, vice-premierul rus Serghei Ivanov şi şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică se numără printre invitaţi. Ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, se va adresa conferinţei, în cadrul secţiunii privind viitorul Rusiei şi perspectivele unei noi ordini de securitate europene.

Organizată pentru prima dată în 1962, Conferinţa pentru Politici de Securitate de la Munchen s-a impus drept un cadru informal de discuţii pe teme de politici de securitate şi relaţii internaţionale. Începând cu anul 1999, la conferinţă au fost invitaţi şi reprezentanţi din statele Europei Centrale şi de Est. Ediţia din acest an a Conferinţei va dezbate noile abordări în materie de management al conflictelor. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică Mohammed El Baradei, sau secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, sunt printre cei sosiţi deja la conferinţa de securitate din sudul Germaniei. Şeful Pentagonului şi ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier s-au întâlnit deja pentru o discuţie de circa 20 de minute, pe marginea conferinţei de la Munchen.

Cei doi oficiali au discutat despre viitorul Afganistanului şi disensiunile între Rusia şi NATO pe tema proiectului de scut anti-rachetă în Europa de Est. Secretarul american al Apărării va deschide cea de-a doua zi a conferinţei, duminică, cu un discurs intitulat ?Viitoarea evoluţie în Afganistan?. Problema Afganistanului a dominat de altfel şi reuniunea miniştrilor Apărării de la Vilnius, din Lituania. Germaniei, Franţei şi altor aliaţi europeni li s-a cerut să trimită mai multe trupe pentru a face faţă situaţiei din sudul tulburat de insurgenţa talibană. Delegaţii la conferinţă se aşteaptă să discute şi despre cursa prezidenţială din Statele Unite, Iran, NATO şi Rusia.

Conferinţa va fi deschisă cu un discurs al premierului turc Tayyip Erdogan. Participă şi vice-premierul rus Sergei Ivanov, dar şi ministrul de Externe japonez Masahiko Komura. Circa 60 de protestatari s-au reunit vineri în Piaţa Marienplatz, din centrul Munchenului, pentru a denunţa războiul din Afganistan şi intenţia Statelor Unite de a ataca Iranul.

Antena 3

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close