Antena 3 CNN Externe Muntenegru. Vujanovici a fost reales preşedinte, după primul tur de scrutin

Muntenegru. Vujanovici a fost reales preşedinte, după primul tur de scrutin

Muntenegru. Vujanovici a fost reales preşedinte, după primul tur de scrutin
07 Apr 2008   •   09:29

În Muntenegru au avut loc duminică primele alegeri prezidenţiale de la proclamarea independenţei, în urmă cu doi ani. Filip Vujanovici a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani de preşedinte, un rol care este în mare parte protocolar. „Am câştigat pentru Muntenegru, pentru viitorul nostru mai bun”, a declarat Vujanovici, care a obţinut un succes important pentru partidul său – Partidul Democrat al Socialiştilor – şi pentru liderul acestuia, premierul Milo Djukanovici, care controlează viaţa politică a fostei republici iugoslave de 17 ani.

Potrivit CEMI, o organizaţie care a supravegheat scrutinul, Vujanovici a câştigat cu 52,3 la sută din voturi, în faţa candidatului prosârb Andrija Mandici (19,3 la sută) şi a candidatului liberal Nebojsa Medojevici (17,7 la sută), care sperau să îşi unească forţele împotriva actualei puteri într-un al doilea tur de scrutin. „Nu sunt mulţumit de rezultatele care au arătat că cetăţenii nu sunt totuşi pregătiţi să susţină un candidat democrat”, a declarat Medojvici, un critic fervent al partidului de guvernământ.

În timpul campaniei sale, Vujanovici, avocat de profesie, a promis alegătorilor să continue integrarea ulterioară a Muntenegru în Uniunea Europeană şi aderarea la NATO. Podgoriţa a semnat în 2007 un acord de apropiere de Bruxelles. „Locul Muntenegrului este în Uniunea Europeană şi vom fi acolo”, a declarat Vujanovici după anunţarea victoriei.

El a fost, de asemenea, atent şi în privinţa problemei Kosovo, care şi-a proclamat independenţa la 17 februarie, afirmând că înainte de a recunoaşte noul stat, Muntenegru va aştepta să vadă „cum se poziţionează celelalte ţări din regiune şi Uniunea Europeană”.

Rezultatele oficiale ale scrutinului urmează a fi anunţate marţi de Comisia Electorală Centrală. Rata de participare la alegerile prezidenţiale de duminică era de 67,3% cu o jumătate de oră înainte de închiderea secţiilor de votare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul
x close