Antena 3 CNN Externe Myanmar. Au sosit primele ajutoare americane. Vin însă şi precipitaţiile abundente

Myanmar. Au sosit primele ajutoare americane. Vin însă şi precipitaţiile abundente

Myanmar. Au sosit primele ajutoare americane. Vin însă şi precipitaţiile abundente
12 Mai 2008   •   21:40

Bilanţul ciclonului care a lovit statul Myanmar a ajuns la 32.000 de morţi şi aproape 30.000 de dispăruţi, potrivit televiziunii de stat. Primul transport american de ajutoare pentru victimele ciclonului a ajuns, luni, în Myanmar, un semn de concesie din partea regimului militar.

La zece zile de la trecerea ciclonului Nargis, sinistraţii au însă de înfruntat o nouă ameninţare. Precipitaţiile abundente pun în pericol peste două milioane de persoane sinistrate. Doar unul din zece oameni afectaţi de ciclon au primit, până acum, sprijin din partea autorităţilor. În aceste condiţii, organizaţiile umanitare avertizează că un milion de oameni ar putea muri, din cauza epidemiilor şi a foametei.

După primul transport american de ajutoare, alte două avioane militare cu provizii sunt programate să aterizeze în oraşul Yangon. Autorizarea zborurilor americane reprezintă o importantă concesie din partea guvernului militar din Myanmar, care consideră Washingtonul drept inamic.

În general, junta birmană a refuzat accesul experţilor internaţionali în intervenţii după dezastre. Mai mult, autorităţile au încetinit, pe căi birocratice, livrarea ajutoarelor de către Naţiunile Unite. Oficiile unde se eliberează vize sunt închise de trei zile, pentru că în Myanmar a fost sărbătoare naţională.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close