Antena 3 CNN Externe Myanmar. Guvernul a folosit ajutoarele umanitare ca să atragă cetăţenii la vot

Myanmar. Guvernul a folosit ajutoarele umanitare ca să atragă cetăţenii la vot

Myanmar. Guvernul a folosit ajutoarele umanitare ca să atragă cetăţenii la vot
11 Mai 2008   •   11:16

Guvernul din Myanmar a folosit ajutoare umanitare ca să atragă oamenii să voteze în cadrul referendumului pentru noua Constituţie, menită să consolideze puterea. Jurnaliştii de la cotidianul New York Times au aflat de la câţiva sinistraţi că oamenii au fost daţi afară din adăposturi pentru că acolo au fost organizate secţii de vot. După ce au primit ajutoarele internaţionale, oficialii militari care conduc fosta colonie Britanică, le refuză acum, în timp ce peste un milion de oameni au nevoie de hrană şi medicamente.

Noua constituţie e menită să legitimeze şi să perpetueze conducerea militară în Myanmar. Junta militară care conduce fosta colonie britanică Birmania a avut sâmbătă o singură preocupare: să aducă la vot cât mai mulţi cetăţeni. Pe postul de televiziune public a rulat toată ziua o melodie care invita la vot.

Oficialii nu s-au dat în lături să se folosească de ajutoarele umanitare trimise de organizaţiile internaţionale şi să le împartă cetăţenilor ca recompensă pentru votul lor. Prezenţa la vot a fost foarte mare cu toate că mulţi nu ştiau nici măcar ce anume votează. A fost prima dată când cetăţenii din Myanmar au fost chemaţi la vot în ultimii 18 ani. „Noi semnăm doar o hârtie pe care ei o pregătesc. Înainte să mergem la vot, ofiţerii locali ne dau o foaie de hârtie şi când ajungem la secţia de votare, oficialii ştampilează da şi votează pentru noi. Iar noi nu facem decât să semnăm că ne-am prezentat la vot”, a declarat un alegător.

Naţiunile Unite estimează că numărul victimelor ciclonului care s-a abătut asupra Myanmarului acum o săptămână ar putea ajunge la 100 000. Zeci de mii de oameni sunt încă daţi dispăruţi.

Antena 3

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close