Antena 3 CNN Externe Myanmar. În pragul crizei umanitare, guvernul nu renunţă la referendum

Myanmar. În pragul crizei umanitare, guvernul nu renunţă la referendum

Myanmar. În pragul crizei umanitare, guvernul nu renunţă la referendum
10 Mai 2008   •   11:29

Guvernul din Myanmar nu renunţă la planurile politice nici în situaţia de criză umanitară din fosta colonie britanica după ciclonul devastator care a ucis zeci de mii de oameni. Locuitorii sunt chemaţi la vot în cadrul unui referendum menit să aprobe o nouă constituţie. Guvernul a acceptat în cele din urmă să primească ajutoarele umanitare trimise de Naţiunile Unite, după ce două transporturi umanitare au fost confiscate vineri seară de autorităţi.

Naţiunile Unite au anunţat că vor relua sâmbătă trimiterea ajutoarelor umanitare pentru sinistraţii din Myanmar, după ce guvernul birman a precizat că va accepta chiar şi transporturile din Statele Unite. Oficialii Programului Alimentar Mondial au încetat să trimită ajutoare umanitare vineri seară, după ce două încărcături umanitare care ar fi putu hrăni 95.000 de oameni au fost confiscate pe aeroportul din Yangun.

Naţiunile Unite au fost de acord să reia zborurile, însă personalul organizaţiilor umanitare are în continuare interdicţie să intre în Myanmar. Guvernul birman a anunţat că va folosi propriile resurse ca să împartă ajutoarele sinistraţilor. însă dispune doar de 40 de elicoptere şi doar 15 avioane de transport de tonaj mic.

La o săptămână de la dezastru, multe dintre zonele inundate rămân inaccesibile. Naţiunile Unite au estimat că situaţia ar putea face peste 100 000 de victime, mai ales că supravieţuitorii sunt ameninţaţi de izbucnirea unor epidemii. Mai mult, nici vremea nu ţine cu cele două milioane de sinistraţi care încă nu au primit apă, hrană şi medicamente. Meteorologii anunţă furtuni şi ploi abundente săptămâna viitoare. Vremea rea ar putea fi fatală pentru oamenii care dorm printre ruine.

Nici în aceste condiţii, guvernul nu a renunţat la referendumul programat pentru azi. Locuitorii din Myanmar sunt chemaţi la urne să voteze noua Constituţie, care oferă şi mai multă putere guvernului militar. În zonele sinistrate, totuşi, votul a fost amânat până la 24 mai.

Antena 3

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close