Antena 3 CNN Externe Myanmar. Numărul morţilor în urma ciclonului Nargis ar putea depăşi 100.000

Myanmar. Numărul morţilor în urma ciclonului Nargis ar putea depăşi 100.000

Myanmar. Numărul morţilor în urma ciclonului Nargis ar putea depăşi <font color=red>100.000</font>
08 Mai 2008   •   10:38

Tragedia din Myanmar capătă proporţii gigantice. Autorităţile birmane au anunţat că cel puţin 80 mii de oameni au murti într-o localitate din sud estul ţării, în regiunea Labotta. Anunţul vine, la câteva ore, după ce un diplomat american din Myanmar a declarat că bilanţul ciclonului care a lovit ţara acum cîteva zile ar putea depăşi 100.000 de morţi. Shari Villarosa, de la ambasada americană din Birmania a declarat că mai mult de 95% dintre casele din zonele cele mai afectate din Rangoon au fost demolate şi că există un mare risc de contractare a diferitor boli cauzate de condiţiile mizere în care trăiesc acum oamenii.

GALERIE FOTO MYANMAR, în urma ciclonului

Bilanţul oficial de până acum indica 23 de mii de morţi şi peste 40 de mii de dispăruţi. Un milion de oameni au rămas fără adăpost. În multe regiuni din Myanmar, oamenii nu mai au acces nici la apă potabilă. ONU şi comunitatea internaţională s-au mobilizat, dar multe din ajutoarele trimise sunt blocate la graniţa cu Thailanda, în aşteptarea autorizaţiei de intrare în ţară.

Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale care au ajuns deja în Myanmar în zonele cele mai afectate au povestit că supravieţuitorii se bat pentru apa potabilă şi mâncare iar câmpurile sunt pline de cadavre.

Cu toate că organizaţii umanitare din întreaga lume s-au mobilizat, regimul militar din Birmania este în continuare refractar şi a refuzat să coopereze cu o parte din statele care şi-au oferit ajutorul. Astfel Statelor Unite ale Americii le-a fost refuzată oferta de a desfăşura în zonă mai multe vase cu ajutoare, iar mulţi voluntari ai organizaşiilor nonguvernamentale încă aşteaptă viza pentru a intra în Birmania.

Secretarul de stat american, Condoleeza Rice, a afirmat miercuri că autorităţile birmaneze ar trebui să lase comunitatea internaţională să le ajute. ?Ar trebui să fie foarte simplu. Nu e o problemă de politică ci una de criză umanitară.? a adăugat aceasta. Mai mulţi oiciali ai ţărilor implicate în misiunea de salvare au declarat că autorităţile birmaneze ar trebui să cedeze, ?până nu este prea târziu?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pe 21 mai 2024 pentru clienţi
x close