Antena 3 CNN Externe Myanmar. Peste 133 de mii de oameni au murit sau sunt daţi dispăruţi în urma ciclonului Nargis

Myanmar. Peste 133 de mii de oameni au murit sau sunt daţi dispăruţi în urma ciclonului Nargis

Myanmar. Peste 133 de mii de oameni au murit sau sunt daţi dispăruţi în urma ciclonului Nargis
18 Mai 2008   •   12:40

Peste 133 de mii de oameni au murit sau sunt daţi dispăruţi în urma ciclonului care a devastat, acum două săptămâni, Myanmar, fosta Birmanie. Occidentul critică sever atitudinea regimului militar birman, care nu acceptă ajutoarele masive oferite de Europa şi Statele Unite, în timp ce două milioane de sinistraţi sunt ameninţaţi de foamete. Pentru generalii din Myanmar, păstrarea puterii pare mai importantă decât supravieţuirea propriilor cetăţeni.

Militarii nu acceptă ajutoarele venite din Occident decât dacă distribuirea acestora este organizată de ei, şi nu de activiştii umanitari străini. Fireşte, occidentalii nu sunt de acord, deoarece nu au încredere în regim.

Generalii interzic, deocamdată, descărcarea alimentelor aduse de o navă militară franceză şi chiar i-au reproşat guvernului de la Paris că a trimis în apele lor "un vas de război". Ministrul francez de externe a calificat atitudinea juntei drept "crimă împotriva umanităţii" iar premierul britanic i-a acuzat pe generali că-şi tratează "inuman" poporul.

Totuşi, confruntat cu o catastrofă fără precedent, regimul dă semne de deschidere. Câteva zeci de medici din diferite ţări asiatice au fost primiţi în Myanmar, iar diplomaţii străini au putut survola, pentru prima oară, regiunea sinistrată. Regimul militar a modificat şi numărul oficial al victimelor - peste 77.000 de morţi şi 56.000 de dispăruţi.

Antena 3

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close