Antena 3 CNN Externe NASA a împlinit 50 de ani de existenţă

NASA a împlinit 50 de ani de existenţă

NASA a împlinit 50 de ani de existenţă
30 Iul 2008   •   09:21

S-au împlinit 50 de ani de când a fost înfiinţată Agenţia Spaţială Americană, NASA. La început de drum, NASA a declarat că misiunea ei este să înţeleagă şi să protejeze planeta mamă, să exploreze Universul, să caute viaţă şi să inspire următoarea generaţie de exploratori.

Pe 4 octombrie 1957, sovieticii lansau primul satelit artificial, Sputnik 1. Programul a fost un catalizator al proiectului spaţial american. Congresul Statelor Unite, alarmat de evidenta ameninţare asupra securităţii şi a poziţiei de lider în tehnologie a SUA, a acţionat imediat. Preşedintele Dwight D. Eisenhower şi consilierii săi au decis înfiinţarea unei noi agenţii care să conducă toate acţiunile nemilitare în spaţiu. Pe 29 iulie 1958, preşedintele american a semnat actul prin care s-a înfiinţat Agenţia Spaţială Americană - NASA.

Primele programe NASA au fost cercetări privind zborul spaţial cu echipaj uman şi au fost conduse sub presiunea competiţiei dintre SUA şi URSS în timpul Rãzboiului Rece. Prima misiune oficială a NASA a fost lansarea sondei Pioneer 1 pe lună. Din 1958, agenţia a trimis sute de rachete în spaţiu.

Sursă foto: ncip.nssc.nasa.gov

Antena3

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close