NATO exclude posibilitatea aderării Columbiei

de M.T.    |    04 Iun 2013   •   20:44
NATO exclude posibilitatea aderării Columbiei Foto: Intact Images/EPA

NATO a încercat, miercuri, să calmeze polemica provocată în America Latină de anunţul Columbiei privind o apropiere între această ţară şi Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP, citată de Agerpres.

Oficialii Alianţei au precizat că o aderarea Columbiei este imposibilă, din cauza poziţiei sale geografice îndepărtate.

Columbia „nu corespunde criteriilor de aderare”, tratatul NATO stabilind că organizaţia „este deschisă ţărilor din regiunea Atlanticului de Nord”, a declarat un înalt responsabil al NATO.

Marţi, la Bogota, preşedintele columbian Juan Manuel Santos spusese că „în iunie, NATO va semna un acord cu guvernul columbian pentru a iniţia un proces de apropiere cu această organizaţie”.

Anunţul a dat naştere mai multor reacţii puternice din partea liderilor latino-americani de stânga.

Cu toate acestea, oficialii NATO au precizat că „examinăm posibilitatea privind desfăşurarea unor activităţi specifice împreună”.

„Acest acord ar putea fi precursorul unei eventuale cooperări viitoare cu Columbia pe care aliaţii ar stabili-o via NATO”, potrivit unui responsabil de la Bruxelles.

NATO numără în prezent 28 de state membre în Europa şi America de Nord. Organizaţia a dezvoltat parteneriate cu numeroase ţări, unele dintre ele foarte îndepărtate, precum Australia şi Mongolia, însă niciunul cu ţări din America Latină.

Parteneri
x close