Antena 3 CNN Externe NATO nu mai cooperează cu Rusia până nu se soluţionează situaţia din Georgia

NATO nu mai cooperează cu Rusia până nu se soluţionează situaţia din Georgia

NATO nu mai cooperează cu Rusia până nu se soluţionează situaţia din Georgia
22 Aug 2008   •   08:50

NATO nu va relua cooperarea cu Rusia, cât timp criza din Georgia nu va fi soluţionată, avertizează Casa Albă. Preşedintele Bush a cerut din nou Rusiei să-şi retragă trupele, dar semnalele în această privinţă sunt contradictorii. Între timp, cele două regiuni separatiste, Abhazia şi Osetia de Sud, au cerut Moscovei să le recunoască independenţa. Deocamdată, Rusia şi-a manifestat solidaritatea cu Osetia de Sud, printr-un grandios concert simfonic.

Ministrul rus al Apărării a reafirmat că retragerea trupelor ruseşti se va încheia, vineri seară, conform ordinului dat de preşedintele Dmitri Medvedev. Generalul Vladimir Boldîrev, care comandă trupele din zona de conflict, a declarat, însă, că retragerea va lua sfârşit abia peste zece zile.

Pentagonul a observat, joi, "mişcări minore" de trupe în direcţia Rusiei, care, însă, nu puteau fi considerate o "retragere semnificativă". Ruşii şi-au menţinut poziţiile chiar şi la 30 de kilometri de Tbilisi sau în portul Poti, unde a avut loc o manifestaţie împotriva lor.

Soldaţii ruşi sunt prezenţi şi la Gori, unde preşedintele în exerciţiu al OSCE s-a întâlnit cu câţiva ţărani georgieni care s-au plâns că au fost alungaţi din casele lor.

De cealaltă parte, locuitorii regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud au cerut Rusiei să le recunoască independenţa şi să menţină trupele pe loc, pentru a-i apăra de georgieni.

Parlamentul rus va examina luni aceste cereri. Deocamdată, Osetia de Sud a primit vizita dirijorului de renume mondial Valeri Gherghiev, el însuşi de origine osetină.

Dirijorul a acuzat armata georgiană că a comis un "masacru" şi a reluat bilanţul de 2000 de morţi, anunţat de autorităţile locale după atacul de la 7 august, dar neconfirmat ulterior.

Antena3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close