Antena 3 CNN Externe NATO ţine mai mult la relaţia cu Rusia decât la atragerea Georgiei şi Ucrainei

NATO ţine mai mult la relaţia cu Rusia decât la atragerea Georgiei şi Ucrainei

NATO ţine mai mult la relaţia cu Rusia decât la atragerea Georgiei şi Ucrainei
03 Dec 2008   •   13:09

Relaţiile cu Rusia sunt în prezent mult mai importante pentru NATO decât o eventuală includere a statelor fost-comuniste Georgia şi Ucraina, declară miercuri Dmitri Rogozin, ministrul rus de externe, într-un interviu acordat Kommersant. NATO a decis marţi, în urma întâlnirii de la Bruxelles la nivelul miniştrilor de Externe, deblocarea "condiţionată" şi "treptată" a relaţiilor sale cu Rusia, răcite odată cu conflictul armat din Georgia. Mai mult, miniştrii nu s-au înţeles asupra introducerii celor două state fost sovietice în Planul de Aderare.
"Ei (NATO ? n.red.) cred că Ucraina şi Georgia vor putea aştepta, dar trebuie rezolvate mai întâi problemele cu Rusia. Avem de-a face cu persoane raţionale şi pragmatice", a precizat Rogozin pentru cotidianul Kommersant. "Evident că nu pot arăta că au cedat presiunii Moscovei, vor face declaraţii pozitive şi vor face promisiuni Ucrainei şi Georgiei (...) Nu vor lua decizii radicale" în privinţa celor două ţări. El este sigur că membrii NATO nu s-ar bucura să includă Ucraina, un stat la marginea falimentului, în Planul de Aderare. Nici Georgia, încă în conflict cu Rusia, nu este un candidat potrivit, în opinia lui Rogozin.
?Europa vede bine ce se întâmplă cu economia Ucrainei ? companiile încep să se închidă, ţara se prăbuşeşte. Europa nu-şi permite să susţină Ucraina. (...) NATO nu va invita asemenea regimuri scandaloase şi falimentare... parteneriatul cu Rusia e mai important.?
Cât despre instituţia NATO, spune ministrul rus, aceasta ar putea lucra "mai eficient" pentru "a soluţiona problemele comune" precum lupta împotriva piraţilor somalezi sau tranzitul de alimente şi echipamente în Afganistan.
Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close