Antena 3 CNN Externe NATO va înfiinţa în Estonia un centru de apărare împotriva atacurilor virtuale

NATO va înfiinţa în Estonia un centru de apărare împotriva atacurilor virtuale

NATO va înfiinţa în Estonia un centru de apărare împotriva atacurilor virtuale
15 Mai 2008   •   14:15

Şapte ţări, membre ale NATO au semnat un acord miercuri pentru înfiinţarea unui centru de cercetare care să întărească mijloacele de apărare ale Alianţei împotriva atacurilor pe internet, văzute ca o ameninţare din ce în ce mai mare la adresa bazelor de date militare şi civile, informează CNN.

Centrul va fi localizat în Estonia, care a fost lovită anul trecut de un val fără precedent de atacuri virtuale, ce au paralizat atât reţelele guvernamentale cât şi pe cele ale unor companii. Atacurile au survenit în urma unei dispute generate de mutarea unui monument sovietic din capitala Estoniei, ceea ce a aruncat suspiciuni asupra Kremlinului, ca fiind în spatele atacurilor. Moscova a infirmat însă orice implicare în acest incident.

Miniştrii de apărare din Estonia, Letonia, Lituania, Germania, Italia, Spania şi Slovacia au semnat acordul pentru a pune la dispoziţia centrului din Tallin fonduri materiale şi specialişti.

?Este un efort comun de a uni cele mai bune creiere pentru apărarea reţelelor virtuale.? a spus generalul american, James Mattis, comandant NATO responsabil de modernizarea militară. ?Nu putem spune că nu vom apăra internetul, de care are nevoie toată lumea? a mai spus acesta.

SUA se vor alătura proiectului ca observator, şi alte ţări membre NATO vor putea să se alăture în viitor.

Centrul de Apărare va intra în funcţiune din august, deşi deschiderea oficială este programată pentru anul 2009. Treizeci de specialişti din mai multe ţări vor activa pentru moment acolo.

Antena3.ro

×
Parteneri
Șeful Casei de Pensii pune punct speculaţiilor legate de banii seniorilor
x close