Antena 3 CNN Externe Negocieri dificile palestiniano-israeliene

Negocieri dificile palestiniano-israeliene

Negocieri dificile palestiniano-israeliene
24 Dec 2007   •   14:34

Oficialii israelieni şi cei palestinieni se vor întâlni luni pentru a doua rundă de negocieri în procesul de pace redeschis în luna decembrie de americani. Reuniunea se anunţă destul de încordată deoarece palestinienii sunt nemulţumiţi că israelienii au anunţat construirea a 740 de case pe un teritoriu ocupat de lângă Ierusalim.

În ajunul noii runde de negocieri, palestinienii se opun planurilor de construcţie ale Israelului. Ierusalimul a anunţat de curând că are în plan construcţia a 740 de case noi pe un teritoriu ocupat de palestinieni, după ce în Statele Unite se convenise la un număr de 300 de locuinţe. Casele vor fi destinate refugiaţilor israelieni. Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas crede însă că locuinţele nu ar trebui ridicate până la finalizarea negocierilor. ?Negociem, dar procesul se desfăşoară cu obstacole. Cea mai mare problemă este planul israelian de construcţie căruia noi ne opunem şi vom continua să ne opunem cu orice ocazie?, a declarat Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene.

Premierul palestinian, Salam Fayyad este şi mai dur în declaraţii decât liderul palestinian, el susţine că Israelul încearcă să saboteze eforturile de negociere. De cealaltă parte, Israelul a mai impus o condiţie dificilă oficialilor palestinieni- aceea de a pune capăt cât mai curând atentatelor iniţiate de militanţii extremişti, membri ai grupării Hamas. Israelul consideră că noul stat palestinian nu va putea fi proclamat atâta timp cât extremiştii controlează o mare parte din Fâşia Gaza.

Antena 3

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close