Antena 3 CNN Externe Negocieri eşuate între Condoleezza şi Putin, pe tema scutului anti-rachetă

Negocieri eşuate între Condoleezza şi Putin, pe tema scutului anti-rachetă

Negocieri eşuate între Condoleezza şi Putin, pe tema scutului anti-rachetă
18 Mar 2008   •   18:00

Vizita secretarului de stat american Condoleezza Rice la Moscova nu a avut rezultatul la care se aşteptau oficialii de la Washington. Nu s-a ajuns la un consens cu oficalii ruşi în privinţa scuturilor anti-rachetă pe care Washingtonul plănuieşte să le instaleze în Cehia şi Polonia.

Condoleezza Rice a fost însoţită la Moscova de Robert Gates, Secretarul Apărării al SUA. Ambii s-au declarat optimişti la începutul întâlnirii cu preşedintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, nu au reuşit să obţină un acord din partea oficialilor ruşi. Oficialii de la Moscova spun că Rusia se simte ameninţată de poziţionarea armamentului american în Cehia şi Polonia.

Serghei Lavrov a declarat că ?în ceea ce priveşte scutul anti rachetă, şi Rusia şi Statele Unite sunt interesate să rezolve problema şi să coopereze, dar de pe poziţii egale. Există neînţelegeri în ceea ce priveşte felul în care vor continua negocierile.

Secretarul de stat american a anunţat că i-a făcut omologului său rus, Seghei Lavrov, mai multe propuneri pentru a rezolva problema poziţionării scutului antirachetă.

Condoleezza Rice a decalrat: ?Am avut o întâlnire constructivă şi utilă, mă bucur că aţi considerat propunerile noastre importante şi utile. Şi mă bucur că acum le veţi analiza îndeaproape. Înţelegem situaţia şi aştept că nerăbdare să discutăm după ce veţi fi analizat propunerile.?

Statele Unite şi Cehia intenţionează să încheie negocierile privind scutul antirachetă, cu speranţa că vor ajunge la un acord cu Moscova. Pe de altă parte, polonezii sunt încă indecişi şi cer garanţii americanilor privind securitatea şi un nou sistem de apărare aeriană, pentru a se apăra de ameninţările Rusiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close