Antena 3 CNN Externe Negocieri eşuate la New York, în privinţa statutului Kosovo

Negocieri eşuate la New York, în privinţa statutului Kosovo

Negocieri eşuate la New York, în privinţa statutului Kosovo
20 Dec 2007   •   09:33

Membrii Consiliului de Securitate al ONU, reuniţi la New York, nu au reuşit să ajungă la un compromis asupra situaţiei provinciei separatiste Kosovo. În numele statelor occidentale, ambasadorul Belgiei la ONU a precizat că impasul este cauzat de anumite poziţii ireconciliabile. Serbia, sprijinită de Rusia, a cerut Consiliului de Securitate să susţină continuarea negocierilor între cele două părţi.

Şi ambasadorul rus la ONU a avertizat că un pas spre independenţa unilaterală ar fi în afara limitelor legislaţiei internaţionale. Statele Unite şi ţările membre ale Uniunii Europene au precizat însă că posibilitatea unei soluţii negociate pentru Kosovo a fost epuizată.

Într-un comunicat comun, cele două părţi au precizat că noi negocieri nu ar schimba cu nimic situaţia actuală. În document se menţionează că Uniunea Europeană este pregătită să preia comanda pentru trasarea viitorului provinciei Kosovo.

Pe 10 decembrie s-au încheiat fără rezultat negocierile mediate de reprezentanţii Uniunii Europene, Rusiei şi Statelor Unite. Săptămâna trecută, liderii Uniunii Europene au respins o recunoaştere imediată a independenţei Kosovo. Au căzut însă de acord să încerce o recunoaştere coordonată a independenţei şi să lase deschisă uşa pentru un acord negociat între sârbi şi liderii albanezi.

Antena 3

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close