Antena 3 CNN Externe Nelson Mandela sărbătoreşte, la Londra, apropiata aniversare a vârstei de 90 de ani

Nelson Mandela sărbătoreşte, la Londra, apropiata aniversare a vârstei de 90 de ani

Nelson Mandela sărbătoreşte, la Londra, apropiata aniversare a vârstei de 90 de ani
26 Iun 2008   •   09:52

În pragul vârstei de 90 de ani, fostul preşedinte sud-african, Nelson Mandela, a fost primit de regina Elisabeta a II-a la Londra. Mandela va fi omagiat, vineri, printr-un mare concert care va servi şi la colectarea de fonduri pentru combaterea SIDA. La palatul Buckingham, fostul preşedintel sud-african a părut în plină formă şi nu s-a sfiit să-i facă un compliment reginei, trecută şi ea de 80 de ani.

„Ceea ce am observat la dumneavoastră este că arătaţi tot mai tânără de fiecare dată când ne vedem”, i-a mărturisit Mandela. În replică, regina i-a spus lui Mandela că vremea frumoasă din aceste zile de la Londra este, fără îndoială, aranjată special pentru aniversarea lui.

Fostul preşedinte, considerat "înţeleptul Africii", va împlini 90 de ani pe 18 iulie. Concertul de vineri sărbătoreşte, în acelaşi timp, 20 de ani de la un eveniment similar consacrat, pe atunci, eliberării lui Mandela din închisoarea unde a fost încarcerat timp de 25 de ani.

Publicul va putea asculta vedete mai vechi sau mai noi, de la Queen şi Annie Lennox la Amy Winehouse şi Leona Lewis.

Cu toţii s-au aflat, miercuri, printre invitaţii unui dineu oferit de Mandela, alături de celebrităţi din cinematografie, sport şi politică, începând cu premierul britanic Gordon Brown şi fostul preşedinte american Bill Clinton. În acest cadru, Mandela a făcut şi câteva comentarii politice, deşi, de la retragerea din funcţie, a evitat asemenea declaraţii.

„Am fost împotriva invadării Irakului şi am asistat la suferinţele teribile din acea ţară. Urmărim cu tristeţe tragedia nesfârşită din Darfur. Mai aproape de casă, am văzut izbucnirea violenţei împotriva altor africani, în propria noastră ţară şi eşecul tragic al conducerii în ţara vecină, Zimbabwe”,a declarat Madela.

Înţeleptul Africii a fost de acord cu festivităţile de la Londra, dar a condiţionat ca profiturile obţinute în urma concertului să fie folosite pentru lupta împotriva SIDA.

Antena3

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close