Antena 3 CNN Externe Nepal. Alegeri cruciale, pentru abolirea monarhiei

Nepal. Alegeri cruciale, pentru abolirea monarhiei

Nepal. Alegeri cruciale, pentru abolirea monarhiei
10 Apr 2008   •   09:20

Aproape 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Nepal sunt aşteptaţi să îşi aleagă Parlamentul, joi. Votarea a început la ora 7 locală şi se termină după zece ore, rezultatul scrutinului urmând să fie cunoscut abia peste trei săptămâni. Însă, oricare ar fi acesta, membrii viitoarei Adunări Constituante vor avea misiunea să abolească monarhia şi să proclame Republica.

În ultimele zile, pregătirile pentru alegeri au fost marcate de violenţe sângeroase. În jur de 11 maoişti care protestau împotriva monarhiei au fost ucişi de către forţele de ordine. Două bombe de mici dimensiuni au explodat şi miercuri în capitala Katmandu, însă nimeni nu a fost rănit.

Liderul maoist (partidul comunist din Nepal) Prachanda, care îşi foloseşte doar primul nume, a fost întâmpinat cu ghirlande de flori şi urale din partea simpatizanţilor, când şi-a exercitat dreptul de a vota. Acesta s-a prezentat la urne chiar la prima oră, în districtul Chitwan, la 100 de kilometri sud de capitala Katmandu. ?Visul miilor de martiri a devenit realitate. Scriem o nouă istorie pentru Nepal şi acesta este un lucru fantastic?, a declarat carismaticul fost luptător de gherilă.

Antena3.ro

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close