Antena 3 CNN Externe Nicolas Sarkozy, acuzat că încearcă să controleze justiţia

Nicolas Sarkozy, acuzat că încearcă să controleze justiţia

Nicolas Sarkozy, acuzat că încearcă să controleze justiţia
Sursa foto: nicolas sakozy
02 Sep 2009   •   17:22

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy este acuzat că încearcă să ?preia? sistemul juridic francez. O comisie pe care acesta a creat-o recomandă punerea judecătorilor responsabili pentru examinarea corupţiei politice sub controlul ministerul său al Justiţiei.

Recomandările comisiei includ ?abolirea ? judecătorului de instrucţie? o clasă de magistraţi independenţi - pe care Balzac îl descria ca fiind "cel mai puternic om din Franţa".
Creat de Napoleon acum două secole, judecătorul de instrucţie se ocupă de cele mai complexe şi serioase cazuri şi strânge dovezi pentru sau împotriva unui suspect înainte de a decide dacă cazul ar trebui să ajungă la proces.
Aceasta contrastează cu sistemul "de adversariat" din lumea anglofonă, unde apărarea şi procuratura se confruntă în tribunal.

Conform noului sistem, procurorii se vor ocupa de anchetă, cu un nou tip de judecător acţionând ca arbitru. Posibilitatea de a pleda vinovat va fi extinsă asupra unor infracţiuni mai grave, în vreme regulile privind detenţia în aşteptarea procesului vor fi restrânse. Avocatul unui suspect va avea acees la dosar mai devreme decât acum.
Philippe Léger, care a condus comisia, aprecia că magistratul de instrucţie "nu mai este potrivit epocii noastre" şi că oricum, procuratura se ocupă de 95 dintre anchete.
Cu toate acestea, judecătorii şi politicienii de opoziţie au calificat iniţiativa ca o încercare de reducere la tăcere a independenţei justiţiei.

Principala plângere este că toate anchetele vor fi conduse de procurori ai statului, care sunt numiţi de ministerul de Justiţiei, ce pot fi presaţi să renunţe la cazuri politice sensibile.
Criticii mai arată că noul sistem va importa cele mai rele aspecte ale sistemului "anglo-saxon" deoarece suspecţii vor trebui inevitabil să plătească avocaţi pentru o anchetă a apărării decentă.

Un proiect de lege de reformare a sistemului judiciar va fi discutat anul viitor în parlamentul francez.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close