Antena 3 CNN Externe Nicolas Sarkozy se confruntă cu revolta colegiilor franceze de elită

Nicolas Sarkozy se confruntă cu revolta colegiilor franceze de elită

Nicolas Sarkozy se confruntă cu revolta colegiilor franceze de elită
Sursa foto: sakozy
07 Ian 2010   •   15:06

Şcolile de elită ale Franţei se revoltă contra preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, refuzând să pună în aplicare cererea guvernului de a accepta mai mulţi studenţi din clasele sărace şi imigranţi.
Miniştrii şi-au exprimat furia pentru încăpăţânarea şefilor aşa numitelor grandes écoles - care în general formează managerii de top şi crema profesiilor. Sarkozy doreşte ca aceste şcoli să accepte ca 30 procente din studenţi să provină din familii sărace. Colegiile însă susţin că pentru a face aceasta ar însemna să renunţe la standardele lor foarte riguroase.
Scandalul afectează centrul iniţiativei lui Sarkozy de a ridica barierele sociale din Franţa, în particular pentru schimbarea educaţiei superioare.
În timp ce cele 220 de grandes écoles din Franţa rămân apanajul burgheziei şi a claselor superioare, universităţile deschide tuturor au alunecat treptat în clasamentele mondiale şi au o rată a renunţării de 25 la sută.
Scandalul a fost declanşat marţi când asociaţia marilor şcoli a declarat că orice încercare de slăbi calificările de admitere pentru mări numărul de studenţi cu bursă ar duce ?inevitabil la coborârea standardelor".
Iniţiativa ar arunca urme de îndoială în mintea potenţialilor angajatori referitor la validitatea diplomei, aprecia Conférence des Grandes Ecoles (CGE). Se aprecia că aceste colegii ar trebui să rămână protectorul "veritabilei elite republicane".
Aceasta frază a atras un răspuns furios din partea lui Luc Chatel, ministrul ducaţiei . "Să sugerezi că standardele ar fi coborâte prin admiterea de studenţi din clasele mai sărace este profund şocantă".
În timp ce comisarul pentru Diversitate, Yazid Sabeg, califica aprecierile ca fiind scandaloase, în timp ce alţi oficiali acuzau grandes écoles de rezistenţă retogradă anti-democratică.
Guvernul a încercat să clameze scandalul, precizând că 30 procente reprezintă un scop, nu o cotă, subliniind necesitatea ajutării studenţilor din clasele de jos pentru a-i pregăti pentru admitere, în loc să îi scutească de teste.
Unele grandes écoles respectă cota lui Sarkozy de 30 procente prin acordare de burse, dar ele mai mari dintre ele sunt departe de această ţintă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close