Antena 3 CNN Externe Noi negocieri eşuate. Iranul refuză în continuare să oprească programul nuclear

Noi negocieri eşuate. Iranul refuză în continuare să oprească programul nuclear

Noi negocieri eşuate. Iranul refuză în continuare să oprească programul nuclear
19 Iul 2008   •   20:44

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Iran, care au avut loc sâmbătă la Geneva, s-au încheiat fără nici un rezultat. Iranul refuză în continuare să oprească programul nuclear şi nu a oferit un răspuns oficial în ceea ce priveşte oferta de cooperare propusă de Uniunea Europeană şi Statele Unite. Pentru prima oară la negocieri a fost prezent şi un diplomat american.

Şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, s-a arătat dezamăgit că nu a primit un răspuns clar din partea negociatorului iranian şi crede că negocierile nu avansează într-un ritm mulţumitor. Prezenţa la discuţii a numărului trei în Departamentul de Stat american, William Burns, a marcat primul contact diplomatic dintre Statele Unite şi Iran din 1980.

Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germaia au propus în iunie 2006 Iranului un pachet de avantaje politice şi economice în schimbul abandonului programului de îmbogăţire a uraniului. Teheranul a refuzat. Luna trecută, Javier Solana a propus Iranului o noi avantaje. Negocierile ar putea începe, dacă, în primă fază, guvernul iranian acceptă să îşi menţină la acelaşi nivel activităţile de îmbogăţire a uraniului, în timp ce ţările occidentale şi China renunţă la înăspărirea sancţiunilor.

Sursa foto: canada.com

Antena 3

×
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc de la 1 iulie. Cât vor plăti șoferii
x close