Antena 3 CNN Externe Noi violenţe în Irak. 40 de morţi şi peste 200 de răniţi

Noi violenţe în Irak. 40 de morţi şi peste 200 de răniţi

Noi violenţe în Irak. 40 de morţi şi peste 200 de răniţi
26 Mar 2008   •   12:55

Noi violenţe au izbucnit azi între forţele irakiene şi membrii miliţiei şiite a lui Moqtada al Sadr la Basra, în sudul Irakului. Bilanţul confruntărilor a ajuns deja la 40 de morţi şi peste 200 de răniţi. Premierul irakian le-a cerut şefilor miliţiei şiite să se predea autorităţilor în termen de 72 de ore, însă violenţele s-au extins deja şi la Bagdad.

Militanţii loiali clericului Moqtada al Sadr s-au confruntat din nou cu forţele de securitate irakiene în Basra, cel mai important oraş petrolier al Irakului. Cel puţin 40 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar peste 200 au fost răniţi. Forţele irakiene au declarat că au lichidat cel puţin 30 de militanţi şi au capturat 50 de luptători. Confruntările dintre miliţia şiită şi armata irakiană au început în noaptea de luni spre marţi, în cinci districte ale oraşului. Armata irakiană a început opreaţiunea de "curăţare" a Basrei de susţinătorii miliţiei şiite, armata lui Mehdi, la ordinul premierului Nouri Al Maliki.

Centrul marelui oraş petrolier, situat la 550 de kilometri sud de Bagdad, e gol, iar poliţia îi sfătuieşte pe locuitori să nu se aventureze pe străzi. Toate instituţiile şcolare din oraş sunt închise, precum şi birourile administraţiei publice şi majoritatea magazinelor. Oficialii irakieni ai companiei Southern Oil au anunţat însă că luptele nu au afectat producţia de petrol.

Violenţele s-au extis şi la Bagdad, mai ales în Sadr City, bastionul miliţiei şiite vizate de operaţiunea armatei irakiene. Ministerul de interne iraklian a anunţat că 20 de oameni au fost ucişi în cartierul şiit. Irakienii din suburbia Sadr City spun că militarii americani au intervenit şi au incendiat o piaţă aglomerată.

Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close