Antena 3 CNN Externe Noul ministru de externe georgian are cetăţenie rusă şi nu va renunţa la ea

Noul ministru de externe georgian are cetăţenie rusă şi nu va renunţa la ea

Noul ministru de externe georgian are cetăţenie rusă şi nu va renunţa la ea
08 Dec 2008   •   20:56

Grigol Vaşadze, noul ministru georgian de Externe, numit în această funcţie săptămâna trecută, deţine şi cetăţenie rusă şi nu intenţionează să renunţe la ea, se arată într-un interviu publicat luni de cotidianul rus Kommersant, citat de RIA Novosti.
"Am obţinut naţionalitatea rusă după destrămarea URSS şi am rămas cetăţean rus până astăzi. Cetăţenia georgiană mi-a fost oferită prin decret prezidenţial, în 2007", a declarat el.
Tensiunile dintre Moscova şi Tbilisi, după conflictul din august, nu l-au determinat să renunţe la paşaportul rus, spune ministrului.
"Naţionalitatea mea nu mă obligă să aprob demersurile Guvernului rus", a precizat el, adăugând că întreţine relaţii diplomatice cu Moscova.
"Am avut şi păstrez relaţiile. Mai mulţi oficiali din cadrul Ministerului rus de Externe sunt prietenii mei. Dar mă voi abţine totuşi să îi nominalizez", a precizat Vaşadze.
Ministrul s-a declarat optimist în privinţa relaţiile ruso-georgiene, şi a apreciat că "nu a existat vreun război care să nu se fi încheiat cu negocieri".
"Numai trei principii nu sunt negociabile: independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei. Toate celelalte pot fi rezolvate la masa negocierilor", a declarat el.
Georgia a lansat în august un atac împotriva Osetiei de Sud, în urma căruia Moscova a recunoscut independenţa acestei republici şi pe cea a Abhaziei.
Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări şi revenirea ambasadorului georgian în Rusia este posibilă, în opinia lui Grigol Vaşadze. "Este posibil. În schimb, nu vor exista niciodată trei ambasadori ruşi pe teritoriul georgian", a conchis el.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close