Antena 3 CNN Externe O cincime dintre soldaţii americani reveniţi din Orientul Mijlociu suferă de tulburări psihice

O cincime dintre soldaţii americani reveniţi din Orientul Mijlociu suferă de tulburări psihice

O cincime dintre soldaţii americani reveniţi din Orientul Mijlociu suferă de tulburări psihice
18 Apr 2008   •   08:34

Aproape 20 la sută dintre soldaţii americani, reveniţi din Irak şi Afganistan suferă de tulburări psihice sau chiar de depresii majore. Poate şi mai grav este faptul că mai puţin de jumătate dintre cei afectaţi solicită tratamentul necesar. Ceilalţi se tem că nu vor găsi de lucru dacă se va afla că au avut probleme psihice. Datele provin de la un important centru de cercetări. Experţii consideră că tratamentele veteranilor cu sechele psihice vor costa în total peste 6 miliarde de dolari. Din 2001, aproape un milion 600 de mii de soldaţi americani au efectuat stagii în Irak sau Afganistan.

Anul trecut, o anchetă a postului de televiziune CBS a relevat faptul că, săptamânal, circa 120 de foşti combatanţi îşi pun capăt zilelor. Numai în anul 2005 aproape 6.300 de persoane care au activat pe fronturile din Irak şi Afganistan s-au sinucis, ceea ce înseamnă o medie de 17 decese pe zi.

In SUA s-a discutat foarte mult pe marginea acestui subiect, fiind analizat modul în care readaptarea soldaţilor la vechiul stil de viaţă poate fi făcută mai uşor. Un film realizat in anul 2006, avându-i în distribuţie pe Samuel L. Jackson şi rapperul 50 Cent prezintă încărcătura psihică şi traumele ce pot surveni în urma unei astfel de experienţe.

Antena 3

×
Parteneri
Cod galben de furtuni severe în România! Informare meteo de vreme rea
x close