Antena 3 CNN Externe O englezoaică este prima femeie din lume care va da naştere unui copil după un transplant ovarian

O englezoaică este prima femeie din lume care va da naştere unui copil după un transplant ovarian

O englezoaică este prima femeie din lume care va da naştere unui copil după un transplant ovarian
09 Noi 2008   •   20:36

O femeie în vârstă de 38 de ani este prima din lume care va da naştere unui bebeluş conceput după ce a suferit un transplant ovarian total. Femeia, care locuieşte în Londra, şi care a fost declarată infertilă la vârsta de 15 ani, a rămas însărcinată la un an după ce i-a fost donat un ovar chiar de către sora ei geamănă. Tehnica nu va putea fi însă folosită la scară largă. Dacă donatoarea nu este geamăn identic există riscul ca embrionul să nu fie compatibil din punct de vedere genetic.
Totuşi, tehnica este foarte utilă deoarece oferă posibilitatea femeilor care trebuie să urmeze un tratament radioterapeutic sau chimioterapeutic, să îşi extirpe un ovar pe înainte de începerea tratamentului. Ovarul poate fi păstrat apoi în condiţii speciale şi reimplantat, eliminând astfel eventualitatea unei incompatibilităţi genetice.
Premiera medicală a fost realizată de doctorul american Sherman Silber de la Infertility Centre St Louis din Missouri. Operaţia a fost una foarte dificilă, deoarece a implicat reconectarea unor vase sangvine cu dimensiuni foarte mici, dintre care unele nu depăşeau un milimetru diametru. Ovulaţia pacientei a revenit la normal la numai trei luni după operaţie. ?Din câte ştim noi, acesta este primul transplant ovarian total, realizat la o fiinţă umană, care a dus la conceperea unui copil?, a declarat dr. Silber.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close