Antena 3 CNN Externe O misiune europeană de pace se va desfăşura în estul Ciadului

O misiune europeană de pace se va desfăşura în estul Ciadului

O misiune europeană de pace se va desfăşura în estul Ciadului
16 Dec 2007   •   10:21

Uniunea Europeană va trimite luna viitoare, în centrul Africii, o forţă de pace din care vor face parte şi militari români. Misiunea se va desfăşura în estul Ciadului, unde acţionează mai multe mişcări rebele, la graniţa cu provincia sudaneză Darfur, devastată de un sângeros război civil. Localnicii speră că militarii europeni vor readuce liniştea şi pacea.

În regiunea unde se va instala forţa europeană de pace se văd şi acum urmele unor bătălii deosebit de intense, purtate cu mai puţin de o lună în urmă. Ambele părţi în conflict - armata ciadiană şi rebelii - afirmă că au ucis sute de combatanţi adverşi, dar cele mai multe victime par să fi fost civile.

În regiune s-au instalat sute de mii de refugiaţi din Darfur şi din alte zone cuprinse de lupte. O dată cu ei au venit şi bande de jefuitori care nu se tem de nimic. Activitatea economică s-a redus aproape la zero. În Africa, soldaţii europeni nu sunt prea bine văzuţi, deoarece amintesc de epoca grea a coloniilor, dar aici vor fi bineveniţi.

Rebelii nu sunt de aceeaşi părere. Unii au declarat „război” armatei franceze, care va furniza cel mai important contingent al forţei de pace. Altă grupare afirmă că-i va înfrunta pe soldaţii străini dacă i se va părea că susţin actuala putere din Ciad. Deocamdată, desfăşurarea forţei europene întârzie, din cauza lipsei elicopterelor de transport.

Antena 3

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close