Antena 3 CNN Externe O sută de deţinuţi de la Guantanamo sunt în greva foamei

O sută de deţinuţi de la Guantanamo sunt în greva foamei

O sută de deţinuţi de la Guantanamo sunt în greva foamei
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
27 Apr 2013   •   20:12
Un prag de 100 de deţinuţi aflaţi în greva foamei a fost atins sâmbătă la centrul militar de detenţie de la Guantanamo Bay (Cuba), o acţiune de protest ce a început în urmă cu aproape trei luni în rândul populaţiei carcerale totale de 166 de persoane, a anunţat un purtător de cuvânt, relatează AFP, conform Mediafax.
Acest bilanţ, prezentat cotidian, înregistrează o creştere constantă de la începutul protestului, pe 6 februarie, primele date fiind furnizate la 11 martie de către autorităţile militare, care anunţau la acea dată nouă grevişti.
Bilanţul se apropie tot mai mult de estimări ale unor avocaţi ai unor deţinuţi, care susţin că la grevă participă, încă de la început, 130 de persoane.
Dintre cei 100 de grevişti ai foamei înregistraţi sâmbătă, 20 erau alimentaţi prin tuburi introduse în stomac prin fosa nazală, a anunţat locotenent-colonelul Samuel House. Dintre aceşti 20 de deţinuţi, cinci erau spitalizaţi în continuare, dar nu se află într-un "pericol de moarte", a precizat purtătorul de cuvânt, citat într-un comunicat.
Potrivit avocaţilor, protestul a fost declanşat după ce exemplare de Coran au fost examinat într-un mod considerat blasfemiator de către deţinuţi. Însă, în prezent, cea mai mare parte a protestatarilor denunţă detenţia lor pe termen nelimitat, după aproximativ 11 ani, fără vreo inculpare sau proces.
Casa Albă a anunţat vineri că va continua să "urmărească îndeapoape" greva foamei, reafirmând "angajamentul preşedintelui Barack Obama de a închide centrul de detenţie".
"Progrese au fost înregistrate în cursul acestei administraţii şi a precedentei (administraţii), în pofida faptului că Congresul a votat şi prelungit o lege cu scopul de a împiedica închiderea centrului de detenţie", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt Jay Carney. "Un obstacol fundamental în calea închiderii acestui centru de detenţie rămâne în mâna Congresului", a adăugat el.
 

×
Subiecte în articol: deținuti Guantanamo populatie greva foamei
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close