Antena 3 CNN Externe O tabără de copii din Republica Moldova, transformată în detaşament de pionieri (VIDEO)

O tabără de copii din Republica Moldova, transformată în detaşament de pionieri (VIDEO)

O tabără de copii din Republica Moldova, transformată în detaşament de pionieri (VIDEO)
26 Iun 2008   •   18:13

Cravată roşie şi bonetă de pionier. Steag cu însemnele comuniste şi cântece patriotice. Par amintiri dintr-o perioadă de mult apusă. Nu şi în Republica Moldova, unde o tabără de odihnă pentru copii a fost transformată peste noapte în detaşamente de pionieri. Responsabil de această acţiune, condamnată de opinia publică moldovenească, este Partidul Comunist din Republica Moldova.



Imediat după deschiderea taberei ?Prietenia? din Floreşti, copiii au fost grupaţi în detaşamente, fiecare condus de câte un pionier, informează postul de televiziune DTV, citat de UNIMEDIA. Copii au primit cravată şi bonetă roşie şi au defilat cu steaguri care purtau simboluri comuniste şi chipul liderului bolşevic Lenin. Departe de a se opune, autorităţile locale au asistat la ceremonie, vicepreşedintele raionului legând personal cravatele la gâtul copiilor. ?Acele poveţe, vorbe, instrucţiuni ale educatorilor trebuie să le respectaţi, fiindcă este un regim care este orientat ca voi să prosperaţi.? le-a spus acesta copiilor.



Potrivit DTV, toţi copii au fost obligaţi să asiste la ceremonialul de primire a noilor membri în rândul organizaţiilor de pionieri. Chiar şi acei care nu au acceptat să facă parte din detaşamente. Ceremonialul aminteşte cu fidelitate vechile ritualuri sovietice. La sfârşit, copii au interpretat cântece patriotice.

Din declaraţiile funcţionarilor locali reiese că acest gen de tabere de pionieri sunt un lucru obişnuit în zonă. Cu toate acestea, miniştrii ai căror subalterni au participat la ceremonie au declarat că nu cunosc astfel de manifestări şi le vine greu să credă că ele sunt reale.

Sesizaţi de articolele apărute în presă, parlamentarii moldoveni au solicitat Ministerului Educaţiei să dea explicaţii. Liderul naţional-liberal, Vitalia Pavlicenco a solicitat ministrului educaţiei, Larisa Şavga, să prezinte săptămâna viitoare explicaţii referitoare la politizarea unei tabere de copii, care aparţine Ministerului Educaţiei şi Tineretului şi care sunt pedepsele aplicate persoanelor, care încalcă legislaţia în vigoare.

Şi Vlad Filat, preşedinte PLDM, a declarat pentru UNIMEDIA: ?Este încă o demonstraţie că PCRM sfidează norma legală şi bunul simţ. În acest caz, e vorba de corupţie politică. Consider că este o agresiune la adresa minorilor, care au fost obligaţi să asiste la această manifestare politică. Acţiunea trebuie condamnată de către întreaga societate, ca să nu mai fie continuate astfel de acţiuni.?

O anchetă va fi demarată pentru a stabili dacă acţiunea a fost făcută din bani publici.



?Copiii nu au idee cine a fost Lenin, dar au fost obligaţi să poarte cravate roşii la gât. Părinţii trebuie să ia atitudine? a spus Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, arătând că o astfel de acţiune încalcă legea învăţământului şi ?este o crimă a guvernării comuniste?.

În tabăra de la Cuhureştii de Sus se vor odihni în această vară, 2000 de copii din Floreşti, Chişinău, Rezina, Şoldăneşti şi Sângerei.



Antena3.ro

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close