Antena 3 CNN Externe Obama se apropie de Casa Albă. Discursul său de la Denver, aplaudat de 80.000 de oameni

Obama se apropie de Casa Albă. Discursul său de la Denver, aplaudat de 80.000 de oameni

Obama se apropie de Casa Albă. Discursul său de la Denver, aplaudat de 80.000 de oameni
29 Aug 2008   •   17:40

La 45 de ani de la istoricul discurs "I have a dream" al lui Martin Luther King, un alt american de culoare face istorie în SUA. Poate candidatul cu cel mai mare impact la public, comparat adesea cu John F. Kennedy, preşedintele cel mai iubit al americanilor, Barack Obama a ţinut joi cel mai important discurs din viaţa sa, acela de acceptare oficială a numirii sale în postura de candidat la fotoliul de preşedinte al SUA, din partea Partidului Democrat.



80.000 de suporteri adunaţi pe imensul stadion de fotbal american din Denver, dar şi milioane de spectatori care l-au urmărit pe Obama în prime tiem la televizor au putu vedea un candidat hotărât să ajungă la Casa Albă. Adesea acuzat că în discursurile sale se foloseşte prea mult de schemele retorice, de apelul la emoţii, şi că nu face referire la planuri concrete, Obama a uimit audienţa cu un discurs mai puţin spectaculos, dar extrem de concis şi cu referiri clare la planurile sale de acţiune. Senatorul de Illinoins, în vârstă de 47 de ani, susţinut de soţia sa şi de cele două fiice, a urcat încrezător pe scenă, declanşând un atac la adresa rivalului său republican, centrat pe mai multe puncte esenţiale, care lispesc sau sunt deficitare în programul politic al lui McCain.

De altfel, dacă la începutul săptămânii cei doi se aflau la o relativă egalitate în sondaje, ultimele date arată un vans de cel puţin şase puncte al lui Obama, câştigat pe perioada convenţiei partidului democrat.

Un nou tip de politică

Relevându-se ca un promotor al unui nou tip de politică, Obama a arătat că se pot face destul de multe în privinţa unor probleme spinoase în SUA, precum controlul armelor, căsătoriile homosexuale, avort şi imigraţie. Mai mult el a spus că rivalul său este depăşit de situaţie în multe domenii precum asistenţa socială şi medicală, educaţia, politica energetică şi taxele. "Nu este din cauză că lui McCain nu îi pasă. Ci din cauză că nu le înţelege." a spus Obama despre adversarul său. Pomenindu-l de mai bine de 12 ori în discursul său, adesea asociat cu G. W. Bush, Obama l-a acuzat pe McCain că va continua politica predecesorului său, perpetuată timp de opt ani. "Nu mai vrem încă patru la fel" a decretat candidatul democrat.

Promisiuni ferme

Printre promisiunile făcute de Obama se numără reducerea taxelor pentru 95% dintre americani, scoaterea SUA din războiul cu Irak şi stoparea dependenţei americane de petrolul din zona orientului mijlociu, într-o perioadă de zece ani.



După 35 de minute de discurs, Obama a cucerit auditoriul pe de-a-ntregul. Este primul discurs care îi oferă senatorului o expunere naţională atât de mare, înaintea celor trei dezbateri faţă-în-faţă dintre cei doi candidaţi la preşedinţie, care vor avea loc în septembrie.



Antena3.ro

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close