Antena 3 CNN Externe Olandezii au protestat în Amsterdam împotriva rasismului

Olandezii au protestat în Amsterdam împotriva rasismului

Olandezii au protestat în Amsterdam împotriva rasismului
23 Mar 2008   •   11:28

Peste o mie de persoane au manifestat în piaţa centrală din Amsterdam, împotriva unui politician de extremă dreaptă, adversar vehement al Islamului. Acesta a realizat un film care critică violent Coranul şi care a suscitat protestele musulmanilor, deşi nu a fost încă difuzat. Mitingul de la Amsterdam a fost, potrivit organizatorilor, cea mai amplă demonstraţie anti-rasistă din Olanda, din ultimii zece ani. Între participanţi se aflau etnici olandezi, dar şi imigranţi de diferite origini sau urmaşi ai lor.

Manifestaţia, prilejuită de Ziua Internaţională împotriva Discriminării Rasiale, era îndreptată împotriva lui Geert Wilders, liderul unui partid de extremă dreaptă, cu nouă parlamentari. Deşi declară că nu este rasist, Wilders se opune vehement imigraţiei şi s-a remarcat prin declaraţii voit jignitoare pentru musulmani. El a calificat Coranul drept o carte "fascistă" care ar trebui interzisă. Manifestanţii au subliniat că olandezii sunt un popor tolerant iar asemenea afirmaţii nu-i reprezintă.

Wilders şi-a exprimat vederile într-un film pe care doreşte să-l posteze pe Internet, după ce toate televiziunile olandeze au refuzat să-l prezinte. Guvernul se teme de un val de proteste, asemenea celui generat de caricaturile profetului Mahomed, sau chiar de urmări şi mai rele. În 2004, regizorul olandez Theo Van Gogh a fost ucis de un tânăr musulman, tot din cauza unui film critic faţă de Islam.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close