Antena 3 CNN Externe Olli Rehn: Turcia va putea adera la UE în 10-15 ani

Olli Rehn: Turcia va putea adera la UE în 10-15 ani

Olli Rehn: Turcia va putea adera la UE în 10-15 ani
21 Apr 2008   •   18:43

Turcia a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană în octombrie 2005, dar va mai dura încă 10-15 ani până aceasta va fi primită în UE. Într-un interviu acordat cotidianului Die Welt, comisarul UE pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat că Ankara ?are un drum lung de parcurs?. ?Dacă va continua programul de reforme mă aştept ca Turcia să poată adera la UE în 10 - 15 ani?, a afirmat Rehn.

Uniunea Europeană intenţionează să deschidă noi capitole în negocierile cu Ankara, în privinţa dreptului de înfiinţare a firmelor şi proprietăţii intelectuale, a subliniat Rehn. Alte capitole urmează să fie deschise în al doilea semestru al anului. Doar zece din cele 35 de capitole de negociere au fost deschise de când Bruxelles-ul şi Ankara au început negocierile de aderare, alte opt capitole fiind blocate din decembrie 2006 din cauza problemei Ciprului.

Potrivit lui Rehn, UE îndeamnă Turcia să acorde o mai mare protecţie femeilor şi minorităţilor, precum şi să respecte libertatea de expresie.

La rândul său, Croaţia ar putea deveni membră UE până în 2011 dacă Zagrebul ?va adopta reforme în domeniul justiţiei, combaterii corupţiei şi în problema şantierelor navale?, a afirmat Rehn.

În privinţa Serbiei, comisarul pentru Extindere crede că semnarea Acordului de Stabilizare şi Asociere depinde de angajamentul Belgradului în privinţa colaborării cu Tribunalul Penal Internaţional.

Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica a anunţat perioada în care se transmite indexul în mai 2024
x close